Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Hummeri   • Jokirapu   • Katkarapu   • Kuningasrapu   • Merirapu   • Taskurapu   • Täplärapu   • Broileripyörykkävartaat 

Hummeri - yleistä


Keitetyn hummerin avaaminen
kuvat suurenevat napsauttamalla hiiren vasemmalla



Halkaisen hummerit pitkittäin kahtia vahvalla, terävällä veitsellä. Poista pään takaa mahalaukku sekä pyrstössä kulkeva suoli. Hummerin maksa ja mäti ovat syötäviä. Väännä irti hummerin sakset ja irrota varovasti pyrstön liha.
Irrota saksien liikkuva osa ja leikkaa saksi auki kahdella viillolla vahvalla ja terävällä veitsellä - näin saat saksenlihan kokonaisena ulos. Halkaise veitsellä saksen muut nivelet ja irrota liha.
















Mitä voin valmistaa hummerista?

Hummerin puolikkaat pannaan tarjoiluvadille samoin avatut sakset ja koivet. Lisänä voidaan tarjota esim. kirpeäksi maustettua majoneesikastiketta ja paahtoleipää. Hummerin pyrstön puolikkaita voi myös pariloida. Sivele niitä sitruunaöljyiseoksella, jossa on hiukan valkosipulia. Tarjoa vaalean paahtoleivän ja esim. sitruuna-persiljavoin kanssa.
Salaatin voit koota hummerin lihasta, avokaadoviipaleista, herkkusienistä ja parsasta. Kastikkeeksi sopii ranskalainen salaattikastike, joka on lisämaustettu hienonnetulla persiljalla, valkosipulilla ja sitruunan mehulla.
Hummerista voi valmistaa herkullisen höystön tai hienon keiton. Keitossa hyödynnetään myös hummerin kuori.

Hummeri sellaisenaan

Patongin tai paahtoleivän ja voi kanssa. Lisäkkeeksi voit varata kulhon majoneesia tai kermaviilillä (tai rahkalla) kevennettyä majoneesia. Varaa 1/2 hummeria ruokailijaa kohden. Parhaimmillaan hummeri painaa 400 - 600 g. Meillä oli aiemmin saatavana vain pakastettuja hummereita tai hummerisäilykkeitä, mutta nyt hyvin varustetuissa kalatiskeissä on keitettyjä, jopa eläviä hummereita sakset suljettu kiinni nippusiteillä.

Pakastettu hummeri

Pakastettuina hankitut hummerit saa maukkaiksi seuraavalla tavalla:
Valmista mausteliemi jossa on

  • 2 L vettä
  • 2 rkl viinietikkaa
  • 3 rkl suolaa
  • 1/2 sipulia
  • 1/2 porkkanaa viipaleina
  • persiljan ja tillin oksia, sekä
  • muutama pippuri

Keitä lientä 5 minuuttia, anna sen hieman jäähtyä ja kaada sitten jäisten hummerien päälle. Anna hummereiden maustua ja sulaa liemessä vuorokauden ajan.
Valuta hummerit hyvin ennen leikkaamista (kts yllä) ja tarjoamista.





Elävä hummeri onkin eri juttu. Sen tappaminen tehtiin ennen vahvalla keittiö-veitsellä. Veitsen kärki painettiin terävä puoli eteenpäin niskapanssarin läpi leikkuulautaa vasten pohjaan asti, jonka jälkeen veitsen kahvasta käännettiin alas niin, että hummerin pää halkesi. Hurja potkiminen on kuolemanjälkeistä refleksiliikettä, sanoo Jaakko Rahola. EU:n suositusten mukaan hummeri tapetaan pitämällä sen päätä minuutti-kaksi kiehuvassa vedessä. Tähän liittyy joitakin teknisiä ongelmia, esimerkiksi hummerin valtavat sakset. Äyriäisen voi kääntää ylösalaisin – joskaan homma ei ole tarkoitettu heikkohermoisille. Kolmas keino tappaa hummeri on laittaa se kookkaaseen kattilaan, jonka vesi on vahvasti suolattu ja joka sitten kuumennetaan liedellä kiehuvaksi. Kivuton tapa tämäkin, sanoo Jaakko Rahola (kuva alla).










Kylmä hummerigazpacho




  • 1 keitetty hummeri
  • 5 tomaattia
  • 1/2 kurkkua kuorittuna
  • 1 vihreä paprika
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 granny smith -omena
  • 2 dl äyriäisfondia
  • 1/2 nippua ruohosipulia hienonnettuna
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • ripaus tabascoa
  • suolaa, mustapippuria

1.Halkaise hummeri, katkaise sakset ja irrota liha varovasti kuoresta. Leikkaa liha isohkoiksi paloiksi.

2.Halkaise tomaatit ja kurkku, poista siemenet (säästä sisustat,
voit käyttää niitä annostellessasi valmista keittoa).

3.Lohko tehosekoittimeen tomaatit, kurkku, paprika, valkosipuli ja omena.

4.Lisää sekoittimeen viinietikka, oliiviöljy, tabasco, suola ja pippuri. Aja hienoksi ja siivilöi. Lisää seokseen äyriäisfondi ja sekoita. Mausta tarpeen mukaan suolalla ja pippurilla.

5.Pane hummeripalaset sekä tomaattien ja kurkun sisustat jäähdytettyjen annoslautasten pohjalle ja kaada keittoa päälle. Koristele annokset ruohosipulisilpulla. Voit ripotella päälle myös hieman oliiviöljyä.


Hummerikeitto



(Bisque de homard)

  • 1 keitetty hummeri
  • 1 ½ rkl öljyä
  • 1 dl konjakkia
  • 50 g porkkanoita
  • 50 g sipulia
  • 1 ½ l hyvää kalalienta
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1 laakerinlehti
  • timjamia
  • persiljanoksia
  • 1 rkl tomaattisosetta
  • cayennepippuria
  • suolaa
  • valkopippuria
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • ½ dl kermavaahtoa


  1. Halkaise hummeri ja poista mahalaukku, joka sijaitsee aivan pään takana. Pane pyrstö syrjään. Perkaa sakset. Murskaa kuoret morttelissa ja survo loput sisukset hienoksi massaksi. Pane kaikki tämä kattilaan, jossa on kuumaa öljyä. Liekitä konjakilla muutaman minuutin kuluttua.
  2. Lisää hienonnetut vihannekset, tomaattisose, mausteet, viini ja kalaliemi. Anna keiton kiehua 15 minuuttia ja siivilöi se sitten toiseen kattilaan. Suurusta liemi beurre maniè'lla (1 rkl voita ja 1rkl jauhoja palloksi vaivattuna). Anna keiton kiehua vie1a 5 minuuttia.

Jaa hummerinpalaset lautasille ja kaada liemi päälle. Koristele paksuksi vatkatulla kermavaahdolla, joka pursotetaan renkaanmuotoiseksi kullekin lautaselle. Tee veitsellä rasti keittoon, jotta kerma leviää kauniiksi koristeeksi.

© Pentin parhaat

Keitetty chilihummeri

  • 2 elävää hummeria (n. 500 g/kpl)
  • 3 litraa vettä
  • 1 dl suolaa
    Chilikastike hummerille:
  • 1 dl majoneesia
  • 1 dl kermaviiliä
  • 4 rkl chilikastiketta
  • hienonnettua tilliä
    Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa kypsän hummerin kanssa.
    Tarjoiluun:
  • sulatettua voita tai margariinia
  • sitruunan lohkoja


  1. Kiehauta vesi ja suola. Vettä on oltava niin paljon, että se peittää hummerit.
  2. Huuhdo hummerit hyvin. Nosta ne kiehuvaan veteen pää edellä. Kuumenna
    uudelleen kiehuvaksi ja keitä kannen alla n. 20 minuuttia.
  3. Halkaise hummerit ja riko sen sakset.
  4. Tarjoa hummerit lämpiminä annoksittain sulatetun voin ja sitruunan tai
    hollanninkastikkeen kera.





Hummerimuhennos kahdelle

  • 1 keitetty hummeri
  • 2 rkl voita
  • 5 tuoretta herkkusientä
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 ½ dl kermaa
  • 1 ½ dl maitoa
  • nippu tilliä
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl paprikajauhetta

  1. Halkaise hummeri pitkittäin ja poista pään takana oleva mahalaukku sekä pyrstössä näkyvä
    suoli. Irrota sakset ja murra ne lihanuijalla.
  2. Irrota hummerin liha pyrstöstä ja saksista ja paloittele se kuutioiksi. Sulata voi kattilassa tai
    paistokasarissa. Pane pannulle viipaloidut herkkusienet ja hauduta niitä rasvassa muutama minuutti
    välillä sekoittaen. Ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoita. Kaada joukkoon kermamaito ja keitä
    muhennosta miedolla lämmöllä 3-5 minuuttia. Lisää lopuksi hienonnettua tilli, kuutioitu hummerin
    ja mausta paprikajauheella sekä tarvittaessa suolalla.
  3. Muhennoksella voit täyttää ohukaisia tai kaupasta valmiina saatavia voitaikinakuppeja.

Muhennos sopii tarjottavaksi myös esim. pääruokana riisin kera. Lisäkkeeksi salaattia ja patonkia

© Heikki Karjalainen




Hummerisalaatti
(kahdelle)

  • 1 keitetty hummeri
  • 100 g tuoretta kurkkua
  • 1 omena
  • 1 tlk (340 g) vihreää parsaa

    Kastike:
  • 1 dl majoneesia
  • ½ dl maitoa
  • ½ rkl hienonnettua kaprista
  • 1 murskattu valkosipulin kynsi
  • 1 rkl sitruunan mehua

  1. Halkaise keitetty hummeri pitkittäin kahtia ja poista pään takana oleva mahalaukku sekä pyrstöstä näkyvä suoli.
  2. Irrota sakset ja murra ne sim. pähkinäsaksilla. Irrota lihat saksista sekä pyrstöstä ja paloittele ne kuutioiksi.
  3. Kuutioi kurkku ja omena ja leikkaa parsa n. 1 cm:n pituisiksi säleiksi.
  4. Sekoita salaattiainekset keskenään ja pane salaatti tarjolle hummerin kuoriin.
    Salaatista mahtuu vain osa kuoriin, joten lopun slaatin voi tarjota salaattikulhosta.
  5. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa se erikseen tai kaada slaatin päälle.

Patonki tai paahtoleipä maistuvat slaatin kera.

Hummeri-katkarapuhöystö
(neljälle)

  • 1 keitetty hummeri
  • 1 rkl voita
  • ½ tl currya
  • 1 sipuli
  • ½ rkl vehnäjauhoja
  • 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria
  • suolaa
  • 150 g pakastettuja katkarapuja
  • 1 dl kermaa
  • persiljaa

  1. Leikkaa keitetty hummeri tukevalla veitsellä pitkittäin kahtia. Poista pään takana oleva mahalaukku sekä pyrstössä näkyvä suoli.
  2. Irrota sakset ja murra ne sim. lihanuijalla.
  3. Irrota liha saksista sekä pyrstöstä ja kuutioi liha.
  4. Sulata voi paistokasarissa. Lisää pannulle hienonnettu sipuli, curry ja vehnäjauhot. Sekoita muutaman kerran ja kaada pannulle tomaattimurska. Keitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia.
  5. Lisää joukkoon hummerin palat ja katkaravut.
  6. Kuumenna höystö kiehumispisteeseen, älä keitä. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lisää kerma ja ripottele pinnalle runsaasti persiljasilppua.

Tarjoa höystö esim. keitetyn riisin tai spagetin kanssa. Lisänä voi tarjota patonkia.

Kuorrutettu hummeri kahdelle



  • keitetty hummeri
  • 1 rkl voita
  • sipuli
  • 50 g (4-5 kpl) tuoreita herkkusieniä
  • ½ rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl ranskan kermaa (creme fraichea)
  • 2 rkl chiliketsuppia tai tomaattipyreetä
  • ¾ dl juustoraastetta

  1. Leikkaa keitetty pitkittäin kahtia. Poista pään takana oleva mahalaukku sekä pyrstössä
    oleva suoli. Irrota hummerin liha sekä pyrstöstä että saksista. Saksien lihan saat helpoimmin
    murtamalla kuoren pähkinäsaksilla tai lihanuijalla. Paloittele lihat n. 1 cm:n kokoisiksi paloiksi.
  2. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon viipaloidut herkkusienet sekä hienonnettu sipuli.
    Pyöräytä muutaman kerran, älä ruskista. Sekoita vehnäjauhot seoksen joukkoon. Lisää creme fraiche ja keitä muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Pane hummerin palat muhennoksen
    joukkoon ja mausta chiliketsupilla tai tomaattipyreellä.
  3. Jaa seos hummerin puolikkaille ja ripottele pinnalle juustoraaste. Kuorruta hummereita
    250 asteessa n. 7 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

Tarjoa hummereiden kanssa raikasta salaattia ja juomana valkoviiniä tai kivennäisvettä.

© Heikki Karjalainen



Hummerikeitto II




(neljälle ruokailijalle)

  • 1 hummeri

    Valmistusaineet:
  • 1 suuri keltasipuli hienoksi hakattuna
  • 100 g porkkanoita pieninä kuutioina
  • 1 pieni purjosipuli ohuina renkaina
  • 1 palanen juuriselleriä pieninä kuutioina
  • 3 rkl öljyä
  • 3 rkl konjakkia
  • 3 dl valkoviiniä
  • noin 1 l kala- tai äyriäislientä
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • pari tillinoksaa
  • 3 dl kermaa
  • suolaa, valkopippuria
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • ruohosipulia koristamiseen

Viinivinkki:

590467 Ginesta
Kuiva, pirteähappoinen ja kevyen mausteinen valkoviini Espanjasta.

Valmistus:

1. Irrota pyrstö ja sakset sulaneesta hummerista. Kuori ne ja ota liha talteen. Kaavi pois pään sisus.
2. Hakkaa kuoripalat pieniksi. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kasarissa. Kuullota kuoria ja vihanneksia muutama minuutti, kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada päälle konjakki, viini ja liemi. Lisää tomaattipyree ja vähän tilliä. Anna kiehua hiljakseen ilman kantta noin 60 min.
3. Siivilöi kuoret ja vihannekset, painele massa lusikalla siivilän pohjaa vasten. Lisää kerma ja kuumenna hetki. Mausta suolalla ja pippurilla.
4. Sekoita voi ja vehnäjauho, tee näistä pari pientä palloa. (Beurre manie, suurustus: lisätään kiehuvaan nesteeseen.)
5. Vispaa toinen pallo keittoon: jos liemi sakenee riittävästi, se riittää; ellei niin vispaa toinenkin pallo joukkoon. Anna kiehua hiljakseen 5 min.

Annostele keitto lämpimille lautasille ja lisää joukkoon paloiteltu hummerinliha sekä ruohosipulisilppua koristeeksi.

Vinkki:
Voit valmistaa maukkaan hummerikastikkeen käyttämällä siihen puolet siivilöidyn hummerikeiton liemestä ja sakeuttamalla sen hieman paksummaksi kuin keitto. Sopii erinomaisesti kalan kastikkeeksi.



Hummeri-piparjuuri-majoneesi



Neljälle ruokailijalle

Päävalmistusaine:
1 keitetty hummeri

Valmistusaineet:

Piparjuurimajoneesi

  • 1 kananmuna
  • 2 munankeltuaista
  • 2 tl dijonsinappia
  • 2 dl rypsiöljyä
  • suolaa, mustapippuria
  • ¾ dl piparjuurta raastettuna
  • 1 sitruunan mehu
  • ½ salottisipulia hienonnettuna

Lisäksi tarvitset:
½ patonkia
4 retiisiä ohueksi viipaloituna
pala kurkkua ohueksi viipaloituna
1 nippu tilliä hienonnettuna


Viinivinkki:
548517 Billecart-Salmon Brut Réserve
Erittäin kuiva, keskitäyteläinen, hedelmäinen ja pirteähappoinen ranskalainen samppanja.

Valmistus:
Halkaise hummeri, katkaise sakset ja irrota niiden liha varovasti kuoresta ja paloittele nämä 12 palaksi. Hienonna hummerin pyrstöliha.

Piparjuurimajoneesia varten keitä kananmuna kovaksi (8 min), anna jäähtyä ja hienonna se raastimen karkeimmalla osalla. Sekoita keltuaiset ja dijonsinappi, lisää joukkoon rypsiöljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla, pippurilla, piparjuurella ja sitruunanmehulla. Sekoita joukkoon hienonnettu hummerinliha, salottisipuli ja raastettu kananmuna.

Paahda ohueksi leikatut patonkipalat. Levitä majoneesiseos leiville ja koristele leivät 12 hummerinpalalla, retiisillä, kurkulla ja tillillä.



Hummerisalaattia hummeripyreen kanssa



(Neljälle ruokailijalle)
1 keitetty hummeri
Valmistusaineet:

  • 1/2 dl hummeri- tai kalafondia
  • 1 pieni punainen paprika
  • 1 punainen chilipalko, siemenet poistettuna
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 0,4 dl oliiviöljyä
  • 1/2 rkl punaviinietikkaa
    Eri salaattilajikkeita


Viinivinkki:
589687 Vallformosa Cava Brut Vintage
Täysin kuiva, runsas, aromikas ja pirteähappoinen espanjalainen kuohuviini.

VALMISTUS

Hummeripyree:
Kuullota lohkottu paprika, hienonnettu chili ja hienonnetut valkosipulinkynnet oliiviöljyssä. Lisää joukkoon punaviinietikka ja hummerifondi ja keitä kokoon. Pane tehosekoittimeen, lisää joukkoon öljy ja aja massaksi.

Hummerisalaatti:
Sekoita eri salaattilajikkeita kulhossa. Pane salaatti annoslautasten pohjalle. Leikkaa hummeri annospaloiksi ja pane palat salaatin päälle annoslautasille.

Annostele hummeripyree pikku maljoihin ja tarjoa salaatin ohessa.



Lähetä ohje


 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2457306
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net