Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Hummeri   • Jokirapu   • Katkarapu   • Kuningasrapu   • Merirapu   • Taskurapu   • Täplärapu   • Broileripyörykkävartaat 
Jokirapu/Täplärapu - yleistä
Jokirapu

Jokirapua on totuttu kutsumaan usealla eri nimellä, mm. rapu, jokiäyriäinen ja jalorapu.

Jokirapu kasvaa luonnonvesissä normaalisti 10-12 sentin pituiseksi ja isoimmat mertoihin menneet yksilöt ovat olleet noin 17-18 sentin mittaisia vaikka Suomen ennätys onkin 16.5 senttiä.

Jokiravun kuori on kova ja piikikäs ja jokiravun erottaa täpläravusta jo poikasvaiheessa sen kyljessä olevasta terävästä piikistä, joka tuntuu selvästi sormella koittamalla.

Jokiravun väritys vaihtelee tumman ruskean, mustan, vaaleanruskean, sinisen, punaisen ja jopa valkean välillä, riippuen jokiravun elinympäristöstä ja ravinnosta. Jokiravun sakset ovat suhteellisesti pienemmät kuin täpläravulla ja leveämmät kuin kapeasaksiravulla.

Naaraan sakset ovat suhteellisesti pienemmät kuin koiraalla, naaraan pyrstö on puolestaan leveämpi kuin koiraan pyrstö. Jokirapunaaras tuottaa 50-100 poikasta heinäkuun lopulla, kylmänä kesänä osa naaraista saattaa kantaa poikasia vielä ravustuskauden alkaessa.

© Raputietokeskus

Lisääntyminen
Koirasrapu on sukukypsä yleensä 3-kesäisenä, naaras vuotta myöhemmin. Ravut parittelevat syksyllä omilla oleskelupaikoillaan. Parittelu aloitetaan rituaalinomaisten liikkeiden ja eleiden avulla. Parittelun aikana koiras levittää sukuaukosta tulevan maidin naaraan takimmaisten kävelyjalkojen väliin ja pyrstön alapinnalle. Maiti kovettuu naaraan kuoren pinnalle muutaman millin pituisiksi vaaleiksi paketeiksi. Tavallisesti naaras laskee mätimunat (noin 100-300 kappaletta) 3-6 viikon kuluttua ensimmäisestä parittelusta ja voi siten paritella usean koiraan kanssa. Kovettunut maiti sulaa mädinlaskun yhteydessä ja hedelmöittää mätimunat. Naaras kantaa mätimunia leveän pyrstönsä alla seuraavaan kesään kunnes poikaset kuoriutuvat mätimunista yleensä kesä-heinäkuun aikana. Myös vastakuoriutuneet ravunpoikaset viettävät naaraan pyrstön alla elämänsä pari ensimmäistä päivää.

© Wikipedia



RAPUJEN KASVATUS

Rapujen kasvatustiheys on 15 - 20 kappaletta/rantametri. Kasvatus kestää kolmesta neljään vuoteen, riippuen kesien sääolosuhteista.

Rapuja ruokitaan viherrehulla ja murskatulla vehnällä. Luontaisena ravintona lammikoissa kasvaa Osmankäämiä, jonka juuria ravut syövät.

Talveksi lammikoihin laitetaan leppäkerppuja, eli lepän oksista sidottuja vihtoja. Niistä ravut vievät koloihinsa lehdet, jotka ne käyttävät ravinnoksi. Leppäkerppujen rangoista poikaset saavat suojat keväällä kuoriutumsen jälkeen.

Ravut lisääntyvät luontaisesti. Poikaset kuoriutuvat kesäkuussa. 10 cm kokoinen naaras tuottaa n. 100 poikasta, joista puolet jää eloon. Täplärapujen terveyden seurannassa käytetään apuna jokirapuja. Jokiravuista näkee helpommin rapuruton oireet kuin täpläravuista. Jokirapuja riittää myös myyntiin rajoitetusti.



Kasvatuslammikoitten rakentaminen on aloitettu v. 1993, viimeisin lammikko on perustettu v. 2005.

Lammikoita on yhteensä 6 ja kasvattamon pinta-ala on noin 1,5 ha

Lammikoissa kasvatetaan myös jokirapuja. Jokirapujen avulla voidaan tarkkailla täplärapujen terveyttä.

Lammikoiden vesi tulee läheisestä purosta 100 mm putkilla, vedenkierto ja vedenkorkeuden säätö hoidetaan poistoputkilla.


Kreivin rapugratiini



Tämä lienee Pietari Brahe nuoremman keittokirjan reseptistä nykyaikaistettu versio.

  • 20 ravun pyrstöä
  • 20 keitettyä sinisimpukkaa
  • 4 munaa
  • valkopippuria
  • ½ tl muskottikukkaa
  • 2 rkl hienoksi silputtua persiljaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl ruokakermaa
  • voita

1. Kuori ravunpyrstöt (tai kuorineen pakastetut punaravunpyrstöt), ota simpukat kuoristaan (pieniä pakaste- tai säilykesimpukoita voit laittaa vähän enemmän) ja poista kiinni jääneet rihmat.
2. Vatkaa tasaiseksi seokseksi munat, kerma, jauhot ja mausteet. Levitä pyrstöt ja simpukat voideltuun vuokaan ja kaada munaseos niiden päälle.
3. Paista 200 asteessa, kunnes paistos on hyytynyt myös keskeltä.

Tarjoa salaatin ja paahtoleivän kera.




Lähetä ohje


 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745878
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net