Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Hummeri   • Jokirapu   • Katkarapu   • Kuningasrapu   • Merirapu   • Taskurapu   • Täplärapu   • Broileripyörykkävartaat 

Kuningasrapu - yleistä


Kuningasrapu (Paralithodes camtschaticus)
Tämän komean ilmestyksen raajojen väli voi olla toista metriä ja se saattaa
painaa 12 kiloa, keskipaino on kuitenkin 3 - 6 kg.. Kuningasrapua joko rakastetaan tai vihataan.On selvää että sitä rakastavat ravuilla herkuttelijat, mutta sitä vihaavat monet norjalaiset kalastajat, sillä sen väitetään syövän, rohmuavan turskan ja muiden kalojen mädit. Oli miten oli, se on tullut meidän suomalaistenkin ruokapöytiin ja ravun lihan voi keitettynä käyttää kuin minkä tahansa ravun lihan moniin eri ruokiin.

Kuningasrapua tuo maahamme ja siitä saa lisätietoa alla olevasta linkistä:

www.arvokokkonen.fi


Kuningasravun taustaa



Kamtsatkanrapu, joka nykyään tunnetaan kuningasrapuna, on kotoisin Pohjoiselta Tyyneltämereltä ja Beringinmereltä. Neuvostoliittolaiset yrittivät siirtää rapuja Vladivostokista Kuolavuonoon Murmanskin lähelle jo 1930-luvun alussa. Istutuksia tehtiin jälleen 1950-luvulla mutta myös ne epäonnistuivat. 1960-luvulla rapuja kuljetettiin istutuksia varten aluksi lentokoneilla ja myöhemmin junilla Siperian halki.

Tämä uusi laji, tieteelliseltä nimeltään Paralithodes camtschaticus, on tähän mennessä levinnyt lännessä Lofooteille, idässä Kaninin niemimaalle ja pohjoisessa lähelle Huippuvuoria. Koko kanta lienee noin 15 - 16 miljoonaa rapua. Näiden mittavien siirtoistutusten ja voimakkaan sukuvietin vuoksi kuningasrapu on tehnyt invaasion Norjan jäämerelle.







Kuten tiedämme,

Murmanskin alue sijaitsee lähes kokonaan napapiirin pohjoispuolella. Golf-virran ansiosta alueen ilmasto on kuitenkin melko leuto. Keskilämpötila on tammikuussa rannikolla -8 °C ja sisämaassa -13 °C ja heinäkuussa rannikolla +8 °C ja sisämaassa +13 °C. Keskimääräinen sademäärä vuodessa on noin 400 mm.


























Rohkea rokan syö ja vielä rohkeampi kuningasravun.












Kuningasravun tuntomerkit ja säilyvyys elävänä
Elävä kuningasrapu on helppo tunnistaa niin valtavasta koostaan kuin pitkistä,
piikkisistä jaloistaan. Se on väriltään tummahko, ruskean musta. Se eroaa myös
koivistaan muista taskuravuista, koska sillä on kolme paria jalkoja ja kaksi
paria saksia, kun muilla taskuravuilla on neljä paria jalkoja.

Kuningasravun keittäminen
Kuningasravut myydään meillä Suomessa pääsääntöisesti keitettynä ja niitä voi
ostaa kotitalouteen jopa jalka kerrallaan.
Kokonaisen ravun keittäminen vaatii luonnollisesti kookkaan kattilan. Sen on
oltava halkaisijaltaan noin 50 cm ja syvyydeltään mielellään 60 cm.

Keitto-ohje

  • 10 litraa vettä
  • 6 dl merisuolaa
  • 0,6 dl sokeria

Upota kuningasrapu kiehuvaan, maustettuun veteen selkäpanssari edellä
ja keitä 22 minuuttia. Ota reikäkauhalla tai vastaavalla rapu pois liemestä
ja jäähdytä nopeasti jäissä tai jäävedessä.
Kuningasravun koivet voit halkaista ja tarjoilla ystäville esim. majoneesin
kera.

Kannattaa kokeilla





Kuvassa keitetty kokonainen kuningasrapu.

Valitamme kuvan huonoa resoluutiota.


Kuningasrapu cheviche Guocamolella

  • 300 g kuningasrapua puhdistettuna
  • 2 rkl limesitruunan mehua
  • 2 kpl pihvitomaattia
  • 1 kpl punasipulia kuutioituna
  • ½ kpl chlipalkoa
  • 1 rkl ruohosipulia hienonnettuna
  • ½ rkl tuoretta korianteria rouhittuna
  • 1 kpl valkosipulin kynsi murskattuna
  • 4 kpl valkoista parsaa kypsennettynä kuutioituna
  • 2 tl oliiviöljyä
  • 100 g kypsää avocadoa
  • ½ kpl valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 rkl kevätsipulia hienonnettuna
  • ¼ kpl chilipalkoa
  • 2 tl limesitruunanmehua
  • suolaa ja mustapippuria maustamiseen

Valmistus
- Tee tomaattiin ristiviilto päälle
- Kuumenna vesi kiehuvaksi, nosta tomaatit kiehuvaan veteen n.1 minuutiksi
- Nosta tomaatit jääkylmään veteen
- Poista kuori, halkaise ja poista kanta sekä sisus, kuutio pieneksi
- Leikkaa kuningasravun jalkapalat pieneksi kuutioksi
- Yhdistä asiassa rapu-, tomaatti-, punasipuli-, parsakuutiot ja sekoita
- Mausta hienonnetulla chilillä, ruohosipulilla, valkosipulilla ja korianterilla
- Sekoita keskenään ja viimeistele suolalla ja pippurilla, nosta kylmään
- Poista avocadosta kivi sekä kuori ja kuutio
- Purista avocadon päälle limesitruunanmehu ja sekoita
- Mausta valkosipulilla, kevätsipulilla, ja chilillä
- Sekoita keskenään ja viimeistele suolalla ja pippurilla, nosta kylmään
- Ota cocktail lasit
- Nosta lasin pohjalle ensin kuningasrapu seosta, laita väliin guocamolea
- Toista kerroksittain, nosta lasit kylmään ja tarjoa mahdollisimman kylmänä
Voit tarjota lisäkkeenä paahdettua vuokaleipää tai patonkia.

© Arvo Kokkonen Oy




Intialainen tiikerirapuhöystö




  • 10 varrasta tiikerirapua
  • 1 pieni kukkakaali
  • 2 kevätsipulia
  • 3 kevätporkkanaa
  • 8 perunaa
  • 5 rkl mustia linssejä

    Mausteet:
  • 2 tl kuminaa kokonaisina
  • 2 tl korianteria
  • 1 tl fenkolinsiemeniä kokonaisina
  • 1 pala kanelia
  • 1 kuivattu chili
  • 1 pala inkivääriä hienoksi hakattuna
  • 5 valkosipulinkynttä hienoksi hakattuna
  • ½ dl vettä
  • 1 purkki kookosmaitoa, 400 g
  • suolaa, valkopippuria

    Koristeluun:
  • lehtipersiljaa
  • 2 limeä


1.Keitä jokainen vihannes erikseen (kukkakaali, kevätsipuli, porkkana, peruna) suolatussa vedessä.

2.Keitä linssit kevyesti suolatussa vedessä paketin ohjeiden mukaisesti.

3.Paahda mausteet nopeasti kuivalla paistinpannulla. Lisää vesi ja kiehauta.

4.Sekoita 3 rkl mausteseosta kookosmaitoon ja hauduta noin 15 min. Siivilöi kookosmaito ja lisää siihen kaikki vihannekset, linssit ja vartaista poistetut tiikeriravut. Anna hautua 5 min. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile hienonnetun lehtipersiljan ja limen kera.



Lähetä ohje


 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2454682
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net