Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Hummeri   • Jokirapu   • Katkarapu   • Kuningasrapu   • Merirapu   • Taskurapu   • Täplärapu   • Broileripyörykkävartaat 
Merirapu - yleistä
Merirapu eli "scampi"



Merirapu, Nephrops norvegicus, on kapeasaksinen, hieman meidän jokirapua muistuttava äyriäinen.Sen levinneisyys ulottuu Pohjois-Atlantin itäpuolelta Afrikasta aina Norjan
pohjoisrannikolle. Se on lohenpunainen keittämättäkin, eikä siis muuta väriä keitettäessä. Ruotsalaisetkin pyyttävät sitä länsirannikoltaan ja kutsuvat sitä nimellä havskräfta. Ranskassa
se on nimeltään langoustine ja Englannissa joko Dublin Bay prawn tai Norway lobster. Sitten tullaan siihen nimeen josta johtuu meillä Suomessakin hieman erehdyttävästi annettu nimi scampi. Nimi tulee italialaisesta nimestä scampo, monikossa scampi. Se on siis merirapu, eikä katkaravusta meillä virheellisesti käytetty nimi.
Kuvassa merirapu eli scampi. © Syötäviä sanoja, Jaakko Rahola.



Tässä Jaakko Raholan yksi ohje nauttia meriravuista:

Mukava tapa nauttia meriravuista on grillata niitä. Ravut halkaistaan pitkin pituuttaan, sivellään oliiviöljyllä ja grillataan. Ne nautitaan tulisen maustekastikkeen tai vaikka vain voisulan kanssa.

Elävä hummeri onkin eri juttu. Sen tappaminen tehtiin ennen vahvalla keittiö-veitsellä. Veitsen kärki painettiin terävä puoli eteenpäin niskapanssarin läpi leikkuulautaa vasten pohjaan asti, jonka jälkeen veitsen kahvasta käännettiin alas niin, että hummerin pää halkesi. Hurja potkiminen on kuolemanjälkeistä refleksiliikettä, sanoo Jaakko Rahola. EU:n suositusten mukaan hummeri tapetaan pitämällä sen päätä minuutti-kaksi kiehuvassa vedessä. Tähän liittyy joitakin teknisiä ongelmia, esimerkiksi hummerin valtavat sakset. Äyriäisen voi kääntää ylösalaisin – joskaan homma ei ole tarkoitettu heikkohermoisille. Kolmas keino tappaa hummeri on laittaa se kookkaaseen kattilaan, jonka vesi on vahvasti suolattu ja joka sitten kuumennetaan liedellä kiehuvaksi. Kivuton tapa tämäkin, sanoo Jaakko Rahola (kuva alla).


Äyriäinen vaipuu kylmässä horrokseen ja esimerkiksi suomalainen rapu jäykistyy lähes nollan lämpötilassa ja myös säilyy elävänä parikin päivää ilman sumputtamista. Tätä tapaa käytti Nybergin herkkukauppa Töölön torin kupeessa, ennen kuin keittivät rapusatsin. Hummerin voi myös pakastaa niin, että se vaipuu horrokseen, ja sitten tappaa vahvalla veitsellä kuten aikaisemmin todettiin.

© Jaakko Rahola





Friteerattu merirapu
Tässä Jaakko Raholan ohje eräästä tavasta herkutella merirapuja.

  • Kuori raakojen merirapujen pyrstöt - parhaiten se käy leikkaamalla pienillä saksilla pyrstökuoren alapinnan sivuja pitkin.
  • Pyörittele lihat maissitärkkelyksessä (Maizena), sitten kevyesti vispatussa munanvalkuaisessa ja vielä kerran Maizenassa.
  • Uppopaista 180-asteisessa öljyssä kolmisen minuuttia.

Valuta talouspaperilla ja tarjoa majoneesin kanssa. Voit tietysti vaihtaa Maizenan ja munanvalkuaisen frityyritaikinaan.

©IWFS Helsinki






Lähetä ohje


 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745880
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net