Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Jouluruokia 2006   • Jouluruokia 2007   • Jouluruokia 2008   • Jouluruokia 2009 

Jouluruokavinkkejä 2006



Joululaatikot ja muuta jouluhyvää.



Joulutortut, piparit, pikkupullat, kuivakakut ja muut makeat herkut kuuluvat olennaisesti suomalaisen joulun herkutteluhetkiin.
Kiireinen voi ottaa avuksi kaupoista löytyvät erilaiset valmistaikinat ja pyytää avuksi perheen lapset. Yhdessä leipominen ja porukalla jouluun valmistautuminen on sydäntalven juhlan suola.





Perunalaatikko (malli Karjalan kannas)



  • 1 kg jauhoista perunaa
  • 100 g voita
  • 1 dl karkeita vehnäjauhoja
  • 1 dl paksua kermaa
  • 4 dl maitoa
  • 1 rkl suolaa
  • 1/2 dl siirappia


  1. Perunat keitetään kuorineen, jonka jälkeen ne kuoritaan ja muussataan.
  2. Lisää vielä lämpöiseen muhennokseen muut aineosat (voin ja vehnäjauhot
    voit ensin sekoittaa keskenään).
  3. Anna laatikon imeltyä ainakin kolme tuntia välillä sekoittaen.
  4. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista 160- asteisessa uunissa 3 – 4 tuntia.


VINKKI Täytä paistoastia vain ¾ osa koska laatikko turpoaa uunissa.

© Wiljam Pyy



Valkosipuliöljy
(Voi käyttää kalan, lihan ja kasvisten sivelemiseen ennen kypsennystä ja sen jälkeen)


  • 2 isoa valkosipulin kyntä
  • 1 oksa timjamia
  • 1 oksa rosmariinia
  • 1 pieni kuivattu punainen chili
  • ½ l oliiviöljyä


  1. Kuori valkosipulinkynnet, paina niitä veitsen selkämyksellä niin, että
    niistä irtoaa hieman nestettä ja pane ne pulloon.
  2. Huuhtaise timjami ja rosmariini nopeasti ja kuivaa ne painelemalla.
  3. Pane myös yrtit ja chili pulloon.
  4. Kaada öljy yrttien päälle, sulje pullo ja anna öljyn maustua viikon verran
    ennen kuin käytät sitä.




Ketsupin valmistus

    Tarveaineet:
  • 4 kg tomaatteja
  • 500 g sipulia
  • 500 g sokeria
  • 2,5 dl omenaviinietikkaa
  • 2 dl öljyä
  • 2 dl etikkaa
  • 4 laakerinlehteä
  • 6 sinapinsiementä
  • 1 tl kuminaa
  • 6 maustepippuria
  • 150 g suolaa


    Valmistus:
  1. Pane kattilaan 4 laakerinlehteä, 6 maustepippuria, 6 sinapinsiementä ja 1 tl kuminaa. Lisää 2,5 dl omenaviinietikkaa.
  2. Kuumenna seos lähes kiehuvaksi. Siivilöi mausteet liemestä.
  3. Lohko 4 kg tomaatteja ja kuumenna ne hitaasti, kunnes kuoret irtoavat ja soseuta ne siivilän läpi painelemalla tai monitoimikoneessa.
  4. Pehmitä 500 g sipulia pienessä vesimäärässä ja soseuta sekin. Lisää sipulisoseeseen 500 g sokeria, 150 g suolaa, 2 dl öljyä ja 2 dl etikkaa.
  5. Keitä hetki alhaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen.
  6. Yhdistä tomaattisose sipuliseokseen, kuumenna sekoitellen kiehuvaksi ja lisää maustettu etikka.
  7. Keitä hiljalleen, kunnes ketsuppi on riittävän paksua (puolisen tuntia).
  8. Tölkitä

HUOM.
Haluttu happamuus saadaan etikasta, ja kuiva punaviini antaa ketsupille hienostuneen maun. Jos ketsuppia valmistetaan suurehko määrä, tölkit on steriloitava.
Kun kaikki tehdään huolellisesti, ketsuppi säilyy 4 – 5 kuukautta. Jos käytät tavallisen sokerin sijasta hillosokeria, ketsuppi säilyy paremmin ja siitä tulee sakeampaa. Ketsupin voi myös pakastaa.



Lanttulaatikko II

  • 1,5 kg lanttuja
  • 0,5 l vettä
  • 2 munaa
  • 1-3 rkl siirappia
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl valkopippuria
  • 1 dl ruoka creme
  • voita
  • korppujauhoja


  1. Keitä kuoritut lanttupalaset pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta pehmeät lantut.
  2. Anna soseen jäähtyä hieman ja sekoita munat, siirappi ja mausteet. Tarkista maku. Lisää kerma ja tarvittaessa hiukan lanttujen keitinlientä.
  3. Kaada
    seos voideltuun vuokaan, tee kuviota pintaan lusikalla tai haarukalla ja ripottele korppujauhoja pintaan ja muutama voinokare.
  4. Paista laatikko 150 -170 asteessa reilu pari tuntia.

© Pentin parhaat



Porkkanalaatikko

  • noin 1 kg porkkanoita
  • 1 ½ dl puuroriisiä
  • 2 munaa
  • 1 rkl suolaa
  • 1/2 dl siirappia
  • 100 g voisulaa
  • hiukan valkopippuria
  • kermamaitoa


    1. Porkkanat keitetetään kuorittuina ja paloiteltuna pehmeiksi ja muussataan.
    2. Puuroriisi keitetään ohjeen mukaan kermamaidossa. Sekoitetaan edellä mainitut keskenään.
    3. Sekoitetaan joukkoon munat, suolat, pippurit, siirappi ja voisula.
    4. Paistetaan voidellussa vuoassa 160 asteessa 2 – 3 tuntia.

    © Wiljam Pyy









Lähetä ohje


 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745889
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net