Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Jouluruokia 2006   • Jouluruokia 2007   • Jouluruokia 2008   • Jouluruokia 2009 

Jouluruokavinkkejä 2007






Joululohen graavisuolaaminen




Nypi vinoruodot pois ennen kalan graavaamista. Niitä on noin 30 kpl niskasta aina vatsaevään asti. Ne ovat selkälihaksessa.


Ripottele kilon painoiselle fileelle 2 rkl tasarakeista merisuolaa, 15 murskattua mustapippuria ja murskattuja tillinvarsia. Jos kala on hyvin rasvainen, sipaise hiven konjakkia fileen pintaan. Pane toinen filee mausteiden päälle. Kääri fileet tiukkaan pergamiinipaperiin ja pane kääre muovipussiin. Nosta paketti lautasella kylmiöön. Painon alla kala suolaantuu hitaammin.


Suolakalan syöminen aloitettiin vielä 20 vuotta sitten seuraavasti.

Jos kala on pantu suolaantumaan torstai aamulla klo 8.00,
- satakuntalainen aloittaa syömisen jo klo 14.00.
- tamperelainen lisäsi 1 rkl suolaa ja aloitti syömisen klo 20.00,
- keskisuomalainen lisäsi 1 1/2 rkl ja aloitti seuraavana aamuna,
- savolainen lisäsi 2 rkl ja aloitti syömisen perjantai-iltana
ja
- pohjoiskarjalainen lisäsi yli 2 rkl ja aloitti syömisen vasta viikon loppuna.

© Jaakko Kolmonen




Jouluinen maksapatee



Tämän pateen voit valmistaa ihan hyvin vaikkapa peuran-, sian- ja hirvenmaksasta ja lihasta.

Maksapasteija



  • 400 g jauhettua lampaan tai sian maksaa
  • 400 g jauhettua lampaanlihaa
  • 2 dl maitoa
  • 2 dl kevytkermaa
  • 2 viipaletta vaaleaa leipää
  • 2 munaa
  • 1 rkl rypsiöljyä ja 2 dl sipulisulppua
  • 8 anjovisfilettä
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 1/2 tl maustepippuria
  • 1 tl kuivattua rosmariinia tai tuoretta
  • 1 tl kuivattua timjamia tai tuoretta
  • hiven suolaa

Anna leivän liota maito-kermaseoksessa 10 minuuttia. Kuullota sipuli öljyssä. Vatkaa munat. Sekoita kaikki raaka-aineet vaivaten tasaiseksi massaksi. Valmis massa on löysempi kuin lihapullataikina. Laita massa 1 1/2 litran öljyttyyn vuokaan. Kypsennä maksapasteija vesihauteessa 160 asteisessa uunissa 1 - 1 1/2 tuntia.
Kypsennä pasteijaa myös pienissä rasioissa ja pakasta ne. Pasteijaa on sitten kiva nauttia riistaretkillä ja joka päiväisellä aamuaterialla.

© Jaakko Kolmonen




Parmesaanilla täytetyt lohikääryleet





  • 1 kg lohta (leveä osa kalan etupäästä)
  • ½ sitruunan mehu
  • 1-2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1½ dl parmesaaniraastetta tai -lastuja
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • 1-2 dl tuoretta basilikasilppua

Leikkaa lohesta viistosti ohuita, leveitä siivuja. Valuta siivuille sitruunanmehua ja hunajaa. Ripottele parmesaanilastut, suola, pippuri ja hienonnettu basilika. Rullaa siivut ja nostele uunivuokaan “bostonkakun” tapaan.

Kypsennä 200 asteessa n. 20 min.




Hartwall Jaffa Jouluomenalimppari



Hartwall Jaffa Jouluomena on laadukas juhlajuoma kaiken ikäisille. Aito oikea suomalainen virvoitusjuoma sopii hyvin perinteiseen suomalaiseen jouluun.

Hartwall Jaffa Jouluomena on makeutettu sokerin ohella hedelmäsokerilla. Energiaa juomassa on 38 kcal/dl.

Hartwall Jaffa Jouluomena on myynnissä marras-joulukuun ajan. Juomaa myydään 0,5 ja 1,5 litran pulloissa.




Lapin Kulta Joulu on tumman maltainen juhlaolut




Joulukaudeksi Lapin Kullasta on valmistettu Tornion panimolla erikoiserä Lapin Kulta Jouluolutta – samalla kehutulla reseptillä kuin viime vuonna. Tummapaahteinen jouluolut on maultaan voimakkaan maltainen ja tasapainoinen. Väriltään olut on tummahkon ruskeaa, ja sen vaahto on runsasta, pehmeää ja puhtaan valkoista.

Tuotetiedot Lapin Kulta Joulu III –olut

Kantavierre °P 11,6
Katkerot EBU 19
Väri EBC 48
Alkoholi til-% 4,6

Lapin Kulta Jouluolut on myynnissä 29.10. alkaen loppuvuoden ajan. Olutta myydään paitsi 0,33 litran valkoisissa long neck –pulloissa, myös 0,5 litran valkoisissa tölkeissä sekä yksittäin että 6-packeissä.



Joulukalaohjeet viikko 49




Jouluisen maukas kalaruoka

  • 600g silakkafieitä
  • juuressekoitus: porkkana, selleri, sipuli, retiisi
  • yksikyntinen valkosipuli
  • sipuli
  • 1 tl hienoksi hakattuna valkopippuria
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 tl currya
  • ripaus merisuolaa myllystä
  • rasia kirsikkatomaatteja
  • noin 2 dl kuohukermaa löysäksi vatkattuna
  • pussi pizzajuusto raastetta
  • voita

Voitele uunivuoka, laita fileet työlaudalle kelmulle, mausta ja sipulit sisään. Rullaa - peitä tomaattilohkoilla ja juustoraasteeella. Päälle kermaa ja voinokareita. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin puolisen tuntia.

Lisukkeeksi punasipuliperunamuussia.



Kuorrutettu lipeäkala

  • 1 paketti lipeäkalaa (500-600 g)
  • 500 g maa-artisokkia

Kuori ja keitä maa-artisokka suola-sokeri vedessä pehmeiksi. Kaada vesi toiseen kattilaan missä haudutat lipeäkalan paketin ohjeen mukaan. Soseuta artisokka ja ohenna hiukan kermalla. Voitele uunivuoka, laita valutettu kala ja ripottele maustepippuria, peitä artisokkasoseella. Lisäksi juustoraastetta (sopii miedot juustot ) voinokareita. Paista uunissa 230 asteessa niin kauan että pinta on kauniin ruskea. Älä polta.

Lisänä punajuurta.



Kirjolohta ja katkarapuja

  • 600 g suomalaista kirjolohifilettä
  • 200 g isoja katkarpuja
  • 100 g kutakin (porkkanaa, selleriä, sipulia, retiisiä)

Leikataan tikkumaisiksi ja freesataan voilla pehmeiksi. Laitetaan kalaviipaleet päälle, maustetaan pippurisuolalla. Peitetään kermalla ja haudutetaan 15 min.

Lisäätään katkaravut ja maustetaan limetillä. Kuumennetaan sen verran että ravut lämpiää. Lisätään tillisilppua.

Tarjotaan jasminriisin ja tomaattisipulisalaatin kera.



Turskaa Al Andaluz





  • 6 viipaletta turskaa (n. 3 cm paksuja)
  • 12 hasselpähkinää
  • 12 pinjansiementä
  • 2-3 edellispäiväistä ranskanleipäviipaletta
  • 3 tomaattia
  • 1 rl kalalientä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • nippu persiljaa
  • loraus hyvää oliviöljyä
  • suolaa maun mukaan

Kuulota vuoassa ensin valkosipulin kynnet. Eivät saa palaa...tulee paha maku. Nosta ne odottelemaan.

Lisää vuokaan pilkotut tomaatit ja persilja. Kuulota niitä kunnes pehmenevät soseeksi. Lisää turskaviipaleet kypsymään.

Laita valkosipulit, pähkinät, pinjansiemenet vanhanajan mortteliin(tai tehosekoittimeen) ja soseuta ne valkoviinissä pehmentyneiden leipäviipaleitten ja kalaliemen kanssa. Lisää seos varovasti vuokaan. Anna kypsyä 3-4 minuuttia ennen tarjoilua.

FELIZ NAVIDAD!

Martti Wallen

Espanja, Andalucia



Helpot lanttu- ja porkkanalaatikko




Tänä jouluna kaupoista saa paistovalmiita joululaatikoita. Laatikoiden idea on siinä, että ne ovat valmiiksi maustettuja ja kypsennettyjä, mutta ne paistetaan kotikokin omassa vuoassa omassa uunissa. Kotona tehdyn oloisuus säilyy ja tuoksut luovat tuttua joulun tunnelmaa.



Kasvis Gallerian joululaatikoissa yhdistyy helppous ja kotoisuus. Massa siis kaadetaan uunivuokaan ja paistetaan uunissa puoli tuntia. Laatikot on valmistettu perinteiseen tapaan, mukana on tutut mausteet ja vähärasvaista kermaa. Omassa vuossa paistaen laatikoista tulee tekijänsä näköiset ja ne saavat tutun, rapean pinnan.







Vinkki:
Muotoile laatikon pintaan lusikalla aaltomaisia viivoja ennen uuniin laittamista. Ripottele päälle korppujauhoja ja pari nokaretta voita. Näin saat laatikoihin perinteisen korppujauhopinnan.





Viime hetken jouluruokavinkkilinkit (lisätty 20.12.2007)




Jääkellarin lohi

Kalkkunakeitto

Luumuporsaan joulupata

Riisilumi

Kirjolohilehikäinen

Kirjolohi-munakoisopaistos

Kirjolohi-kookoskeitto



Lähetä ohje


 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745897
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net