Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Jouluruokia 2006   • Jouluruokia 2007   • Jouluruokia 2008   • Jouluruokia 2009 

Jouluruokavinkkejä 2008



Tältä sivulta löydät jouluruokavinkkejä laidasta laitaan. Linkitämme niistä osan muille alasivuillemme, uusimmat löydät tässä. Ylävalikossa ovat vuosien 2006 ja 2007 ohjeita.



1.Silliä lasimestarin tapaan 2.Perinteinen lipeäkala 3.

Kalkkunan paistaminen



5-6 kg:n kalkkuna, suolaa ja pippuria, rosmariinia, 100 g voisulaa, johon lisätään 2 appelsiinin puristettu mehu ja raastettu kuori

Täyte 1

# 200 g kuivattuja, yli yön liotettuja aprikooseja
# 1 iso sipuli silputtuna
# 50 g voita
# 100 g rusinoita
# 3 tl raastettua appelsiininkuorta
# 1 tl muskottia
# 1 tl inkivääriä
# 1 tl korianteria
# 1 tl fariinisokeria
# 50 g kaltattuja, rouhittuja manteleita
# 100 g valkoista leipää muruina
# 3 tl raastettua sitruunankuorta
# 1 tl kanelia
# 1 tl kardemummaa
# 2 rkl sherryä
# suolaa, mustapippuria

Ruskista sipuli kullanruskeaksi. Valuta neste aprikooseista ja silppua ne. Sekoita kaikki ainekset ja täytä kalkkuna.
Täytteenä voit käyttää myös vain pelkkiä omenoita. Tarjoa silloin hedelmä-mausteseos lisänä.

Täyte 2

# Appelsiininlohkoja kuorineen.
Huom.: Pese appelsiinit ensin kuumalla vedellä.

Täyte 3

# Omenanlohkoja

Täyte 4

# Liotettuja luumuja, keitettyä riisiä, suolaa ja pippuria. Kostuta luumujen liotusvedellä.

Kalkkunan valmistaminen

# Sulata kalkkuna hitaasti. Sulaminen kestää toista vuorokautta. Säilytä sisäelimet kastikkeen valmistukseen.
# Hiero kalkkuna suolalla ja pippurilla. Mausta myös vatsaontelo. Täytä lintu. Sido koivet ja nosta uunipannulle.
# Paista kalkkuna 130-asteisessa uunissa ja kääntele lintua alussa tunnin välein. Paista kalkkunaa ensin selkä ja sen jälkeen vuoroin molemmat kyljet ylöspäin ja lopuksi pisimmän ajan rintapuoli ylöspäin. Valele tai sivele lintu voi-mehuseoksella puolen tunnin välein. Kypsymisaika on n. 1 tunti kiloa kohti. Kalkkuna on kypsä, kun reiden paksuimpaan kohtaan pistettäessä lihasta valuu kirkasta nestettä.
# Keitä mahdolliset sisäelimet tunnin ajan tilkassa lihalientä, johon on lisätty madeiraa. Lisää siivilöity liemi paistokastikkeen joukkoon antamaan makua.
# Siivilöi kalkkunan paistoliemi ja jäähdytä sen verran, että saat rasvan kuorittua pois. Saosta liemi Maizena-jauhoilla ja lisää kermaa. Jos haluat tummempaa kastiketta, käytä Ketjap Manis -soijakastiketta.

Tarjoa kalkkunan lisukkeena paistettuja perunoita, vihreitä papuja, karpalohyytelöä ja kermakastiketta.




Joulukinkun paisto-ohje (perusohje)



Pakastetun joulukinkun ja tuoreen kinkun kypsennyksessä toimivat samat ohjeet.

Kinkun sulatus
Sulata pakastettu juhlakinkku tai kinkkurulla pakkauksessaan. Juhlakinkun ja kinkkurullan sulamisaika on jääkaappilämpötilassa 2-3 vrk .
Ota kinkku ajoissa ennen paistamista huoneenlämpöön. Ihannetilanne on, jos kinkun sisälämpötila on n.+10°C uuniin laitettaessa. Lämpötila on helpointa tarkistaa digitaalisella paistolämpömittarilla. Laita paistolämpömittari heti jääkaappikylmään kinkkuun huoneenlämpöön nostettaessa.

Kypsennys
Poista kinkku pakkauksestaan ja huuhtele kylmällä vedellä. Jätä verkko paikoilleen. Käytä kinkun paistossa joko perinteistä lihalämpömittaria tai digitaalista mittaria osoittamaan kinkun kypsymistä. Ilman lämpömittaria on kypsyysasteen arvioiminen erittäin vaikeaa. Työnnä lihalämpömittarin kärki vinottain kinkun paksuimpaan kohtaan ja tarkista, ettei luullisessa kinkussa mittarin kärki osu luuhun.

Nosta kinkku uuniritilälle silavapuoli ylöspäin ja siirrä uuniin. Laita ritilän alle uunipannu ja kaada siihen vettä, joka pitää uunin kosteana. Lämpötilan kohoamista on helpompi seurata, kun käännät mittarin asteikon uunin suuluukkuun päin. Paista kinkkua alhaisessa lämmössä n. + 125°C (kiertoilmauunissa +80 °C), kunnes lihalämpömittari näyttää n. +77° C. Mikäli pidät hieman ylikypsästä kinkusta, anna sisälämpötilan nousta + 80 °C:een. Kinkun arvioitu paistoaika on 60-70 minuuttia lihakiloa kohti.

Huolehdi, että uunipannulla on vettä koko kypsymisen ajan. Nosta kypsä kinkku työpöydälle ja peitä foliolla. Sisälämpötila nousee vielä 2-3 astetta kinkun sisälämpötilan tasaantuessa.

Poista verkko ja kamara vasta jäähtyneestä kinkusta ja kuorruta haluamallasi tavalla.

Vaihtoehtoja kinkun kuorruttamiseen:
1. Perinteinen sinappi-korppujauhokuorrutus
2. Omenamarmeladi-korppujauhokuorrutus
3. Hunaja -ruiskorppujauhokuorrutus

Poista jäähtyneestä kinkusta verkko. Sivele kinkku sinapilla, marmeladilla tai hunajalla. Ripottele pintaan mieleisesi maku; korppujauhot, ruiskorppujauhot, mantelilastut, seesaminsiemenet, hienonnetut maissilastut tai mantelijauhe. Kuorruta kinkku 225 °C:ssa 10-15 minuuttia, kunnes kuorrutus saa kauniin värin.

Vinkki! Samat kuorrutteet sopivat myös broilerin- ja kalkkunan fileepaisteille.

Joulukinkku on joulupöydän keskipiste. Muistathan kuitenkin, että joulukinkkua ei ole syytä pitää huoneenlämmössä pitkiä aikoja, vaan pöytään leikataan vain sen verran viipaleita kuin on tarpeellista.





Lähetä ohje


 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745883
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net