Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Jouluruokia 2006   • Jouluruokia 2007   • Jouluruokia 2008   • Jouluruokia 2009 

Hyvää jouluruokaa 1/2




Niin kala- kuin muutkin jouluruoat ovat meillä perinteisiä eikä niitä ole lukumääräisesti kovin paljon. Ne ovat monilla vuodesta toiseen samoja, joten uusien keksiminen ja etsiminen on työlästä. Tämän ensimmäisen joulun 2009 ruoiksi olemme valinneet kolme uutta kala-, kaksi laatikkoruokaa, yhden jälki- ja yhden nilviäisruoan (mustekalaperunat)


Jouluhaukea fenkolin kera




  • kookas hauki, noin 3 kg
  • 1½ rkl suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • timjamin oksia
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • ½ dl sitruunaöljyä
  • noin 5 dl vettä (pannulle)
    Fenkolilisäke:
  • 2 fenkolia
  • 1 nippu kevätsipulia
  • ½ dl sitruunaöljyä
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • 1 rkl sitruunamehua

Sitomiseen paksua puuvillalankaa ja parsinneula

1. Suomusta kala ja poista sisälmykset. Sekoita raastettu sitruunankuori, suola, pippuri, sitruunamehu ja timjami. Hiero seos kalan vatsaan ja pinnalle.
2. Aseta kala mahapuoli alaspäin uunipannulle, työnnä valkosipulinkynnet sen alle. Kalan voi tukea rutistetulla leivinpaperilla. Iso kala mahtuu paremmin vuokaan ja tarjoiluastiaan, jos sidot sen. Pujota puuvillalanka parsinneulan silmään ja lävistä kala neulalla kidusten yläpuolelta ja pyrstön tyvestä. Kiristä lankaa niin, että kala taipuu mutkalle. Sido langan päät. Kaada pellille puolisen litraa vettä.
3. Valuta kalan pinnalle sitruunaöljyä ja kypsennä noin 2,5 tuntia 175-asteisessa uunissa. Valele kalaa pannulle valuvalla liemellä.
4. Leikkaa fenkoli suikaleiksi ja silppua kevätsipuli. Kuullota rasvassa ja mausta. Tarjoa kalan kanssa.



Currypurjosilli



  • 3 sillifileetä (suolasilliä)
  • 1 keskikokoinen purjo
  • ½-1 tl currya
    Liemi:
  • 1½ dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl etikkaa
  • 5 rouhittua valkopippuria
  • 5 rouhittua maustepippuria

1. Liota sillifileitä yön ajan tai n.8 tuntia.
2. Valuta, kuivaa ja leikkaa ne n.2 cm leveiksi paloiksi.
3. Huuhdo ja leikkaa purjo renkaiksi.
4. Sekoita kaikki liemen aineet keskenään.
5. Pane tölkkiin tai kulhoon kerroksittain silliä, purjoa ja currya.
6. Kaada liemi päälle ja pane astia jääkaappiin maustumaan n.1 vuorokauden ajaksi.
Maistuu muulloinkin kuin jouluna.



Lasimestarin silli (Eero Mäkelä)



  • 2 suolasilliä (Islanti), vettä
  • pala piparjuurta
  • 2 punasipulia, 1 porkkana
  • 1 tl kokonaisia valkopippureita
  • 1 tl sinapinsiemeniä
  • pala inkivääriä, 2 laakerinlehteä

    Etikkaliemi:
  • 3 dl säilöntäetikkaa
  • 1 dl sokeria

1. Puhdista sillit, jätä nahka, mutta poista kaikki suomut ja evät. Liota vedessä yön yli. Valuta sillit hyvin ja leikkaa ne 2 - 3 cm:n paksuisiksi paloiksi. Leikkaa piparjuuri pieniksi kuutioiksi. Viipaloi kuoritut sipulit ja porkkana.
2. Lado silli, juurekset ja mausteet kerroksittain lasitölkkiin. Kiehauta liemi, jäähdytä ja kaada sillinpalojen päälle. Säilytä kylmässä 2 - 3 vuorokautta ennen tarjoilua.



Lanttulaatikko (Jaakko Kolmonen)



Jouluiset laatikkoruoat syntyvät vaivatta kotimaisissa Eskimo foliovuoissa. Voit valmistaa laatikot hyvissä ajoin ennen joulukiireitä ja pakastaa odottamaan joulunpyhiä. Näin vältyt liialta kiireeltä aattoaamuna. Laatikoiden maku riippuu hyvin paljon onnistuneesta paistamisesta. Rapeat reunat ja pinta lisäävät aromeja.

  • 2 l kananmunan kokoisia lanttukuutioita
  • vettä
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 muna
  • siirappia
  • 1 rkl voita

1. Keitä lanttulohkot pehmeiksi. Ota keitinvettä talteen. Soseuta kasvikset muusiksi. Jäähdytä massaa ja sekoita siihen jauhot sekä tilkka keitinvettä.
2. Anna massan imeltyä perunalaatikkomassan kanssa samassa uunissa pari tuntia.
3. Vatkaa muna ja sekoita ne massaan. Mausta laatikko suolalla ja tarvittaessa siirapilla. (Laatikkomassan pitää olla puuroa notkeampaa.)
4. Voitele Eskimo foliovuoat rasvalla ja kaada sose vuokiin ja tasoita pinnat. Kuvioi pinnat haarukalla tai lusikalla.
5. Kypsennä laatikoita 150-asteisessa uunissa vähintään kaksi tuntia.



Mustekalaperunat (Martti Wallèn)


(Papas con chocos)on tyypillinen etelä-andalusialainen( Litoral Onubense) muhennostyyppinen ruoka. Espanjan Atlantin puoleinen rannikko (Cadiz´in lahti) on tunnettu erinomaisista merenantimistaan ja siellä voi päivittäin ostaa todella tuoretta kalaa ja äyriäisiä. Cadiz´ista Portugalin rajalle ulottuvaa aluetta kutsutaan nimellä Costa de la Luz (Valon rannikko). Kolumbus lähti aikanaan juuri täältä(Palos de la Frontera) ensimmäiselle Amerikan matkalleen.
Perinteisesti Papas con Choco (mustekalaperunamuhennos) oli tyypillinen kalastajien ateria talvisaikaan. Mustekala sisältää vähän rasvaa, mutta paljon proteiinia, rautaa, magnesiumia, natriumia, fosfaattia ja A,B ja E vitamiinia.


  • !/2 kg perunoita
  • 2 keskikokoista mustekalaa tai yksi iso
  • 1 pieni sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 vihreä paprika
  • 2 kypsää tomaattia
  • 1/2 lasia oliiviöljyä
  • 1 laakerinlehti
  • 1 g sahramia
  • 1 lasi valkoviiniä
  • 1-2 dl vettä
  • suolaa ja pippuria maun mukaan.

1. Puhdista mustekalat hyvin ja poista musterauhanen.
2. Pilko pieniksi kuutioiksi tai suikaleiksi.
3. Kuori perunat ja suikaloi nekin kuutioiksi tai vastaaviksi, kuten haluat!
4. Kuullota sipuli pannussa oliiviöljyssä. Samoin valkosipuli ja paprika ja tomaatit, kunnes ne pehmenevät muhennokseksi, jolloin voi lisätä laakerinlehden ja valkoviinin.
5. Lisää muhennokseen mustekalan suikaleet ja vettä niin että ainekset peittyvät.
6. Lisää perunakuutiot ja sahrami ja anna muhennoksen kypsyä kunnes mustekala on pehmeää.
7. Tarjoa muhennos syvältä lautaselta.



Sekahedelmäkeitto (Eero Mäkelä)



Sekahedelmäkeitto ei ehkä ole enää joulupöydän yleisimpiä jälkiruokia, mutta me muistamme sen ajasta, jolloin etelän hedelmät tulivat juuri kauppoihin kuivattuina, juuri sopivasti joulun alla.

  • 150 g kuivattuja sekahedelmiä
  • 1 l vettä, 1 dl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1 rkl sitruunamehua

Huuhtele sekahedelmät kylmässä vedessä. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Liota hedelmiä sokerivedessä yön yli. Lisää kattilaan kanelitanko. Laita kattila tulelle ja keitä miedolla lämmöllä puoli tuntia. Poista kanelitanko ja nosta hedelmät varovasti tarjoilukulhoon. Sekoita perunajauhot pieneen määrään kylmää vettä. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon perunajauho-vesiseos. Älä anna liemen enää kiehua. Kaada se tarjoilukulhoon hedelmien päälle.
Tarjoa kylmänä kermavaahdon kera.



Hyvää jouluruokaa 2/2




Alta löytyvät jouluruokaohjeet on julkaistu viikolla 51 (17.12.).

Libiekala luatikkoa




Sillisalaatti




  • 620 g silli viipaleita
  • 3 keskikokoista perunaa, keitä ja kuutioi
  • 1 purkki suikaloituja punajuuria
  • 2 suolakurkkua, kuutioituina
  • 1 omena, leikattuna
  • 1 pieni sipuli, silputtuna
  • 0.6 dl viinietikkaa
  • 2 rkl hienoa sokeria
  • 2 rkl vettä
  • 1/8 tl pippuria
  • tillillä maustettua kermaviiliä

1. Laita sillit, perunat, punajuuret, suolakurkut, omena ja sipuli kulhoon.
2. Sekoita viinietikka, sokeri, vesi ja pippuri. Kaada sekoitus sillien päälle. Sekoita kevyesti.
3. Peitä kannella tai kelmulla.
4. Jäähdytä salaattia jääkaapissa vähintään 2 tuntia. Sekoita muutaman kerran jäähdytyksen aikana.
5. Tarjoile sillisalaatti tillillä maustetun kermaviilin kanssa.
6. Jos haluat, koristele persiljalla ja kovaksi keitettyjen kananmunien kanssa.




Ohrainen porkkanalaatikko



  • 1 dl ohrasuurimoita
  • 250 g porkkanoita
  • voita
  • 2 dl kermaa
  • 4 dl maitoa (mieluiten punaista)
  • 1-2 munaa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria
    Pinnalle:
  • korppujauhoja
  • voinokareita

1. Liota suurimoita yön yli tai 8-12 tuntia.
2. Raasta porkkanat.
3. Valuta vesi pois suurimoista ja sekoita porkkanaraasteeseen.
4. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.
5. Sekoita muut aineet keskenään ja kaada seos vuokaan.
6. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja lisää muutama voinokare.
7. Paista uunin keskiosassa n. 1 tunti, 200 asteessa.



Porkkanalaatikko



Porkkanalaatikon kahdeksalle hengelle voi valmistaa seuraavan ohjeen mukaan:
Keitä 1 kilo kuorittuja ja paloiteltuja porkkanoita lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä siten, että vesi juuri peittää porkkanat. Ota keitinvesi talteen, ja pane puuroriisit (1,5 desiä) siihen kiehumaan. Soseuta porkkanat. Lisää soseeseen desi maito, 2 desiä kermaa, 1-2 munaa sekä mausteita. Mukava maustesekoitus saadaan yhdistämällä puolikas teelusikallinen suolaa, puoli desiä siirappia ja muutama hyppysellinen valkopippuria ja muskottipähkinää. Kun porkkanoiden keitinvesi on imeytynyt riiseihin ja ne ovat kypsiä, yhdistä riisit muihin aineksiin. Tarkista suolan määrä. Kaada seos voideltuun noin 2 litran vuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista 200 asteessa 45 minuuttia



Perunalaatikko (imelletty)


Imelletty perunalaatikko on herkullista ja ehdottoman jouluista perunaruokaa. Valitse imellettyä perunalaatikkoa varten hyvin soseutuvia perunoita (noin 2,5 kiloa), pese perunat huolellisesti ja keitä ne suolattomassa vedessä kuorineen. Kaada vesi pois ja kuori kuumat perunat. Soseuta ne tasaiseksi soseeksi voinokareen kera. Ripottele hieman jäähtyneen soseen joukkoon ensin vajaa puoli desiä vehnäjauhoja ja sekoita tasaiseksi. Anna soseen imeltyä peitettynä tunnin verran ja sekoita joukkoon 1/4 desiä vehnäjauhoja. Anna soseen imeltyä lämpimässä paikassa (ei yli 50 asteessa) vähintään 3 - 4 tuntia tai yön yli. Sekoita sosetta muutaman kerran. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. Lisää soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Mausta seos suolalla ja siirapilla. Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain reippaasti puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Paista laatikkoa 150 asteessa pari kolme tuntia.



Lanttulaatikko


Lanttulaatikon taas voi taikoa seuraavan ohjeen avulla:
Lohko ja kuori kilo lanttuja. Paloittele ne kattilaan, ja lisää vettä niin, että lantut peittyvät. Lisää veteen suolaa ja keitä lantut pehmeiksi. Kaada vesi mittakannuun ja survo lantut. Lisää lanttujen joukkoon muutama ruokalusikallinen rasvaa ja jauhoja vähän kerrallaan ripotellen ja vatkaten. Lisää 3 desiä maitoa, kermaa tai keitinlientä ja mausteet (sokeria, suolaa ja valkopippuria). Lisää muna, kun seos on jäähtynyt. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele päälle korppujauhoa ja paina pintaan lusikan kärjellä kuvioita. Kypsennä laatikkoa uunin keskiosassa 200 asteessa 40-50 minuuttia.




Rosolli



Rosollin voi valmistaa esim. seuraavan ohjeen mukaan:
1.Kuutioi kaksi keitettyä porkkanaa sekä perunaa ja viisi keitettyä punajuurta tai etikkapunajuurta.
2. Kuutioi lisäksi 1 maustekurkku ja omena sekä silppua sipuli pieneksi hakkelukseksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja koristele persiljalla.

Rosolli ansaitsee ja tarvitsee arvoisensa kastikkeen, joka valmistetaan joulun herkullisia syöpöttelyhetkiä varten oikeasta kermasta.

3. Kerma vatkataan pehmeäksi vaahdoksi ja maustetaan sekä värjätään etikkapunajuuren liemellä haalean vaaleanpunaiseksi.
4. Kastike tarjoillaan omasta tarjoiluastiastaan.


VINKKI
Ja mikäli jouluna ei sittenkään uskalla herkutella viimeisen päälle rasvaisella ja raskaalla ruoalla, niin kevyemmän kastikeversion saa korvaamalla kerman vähärasvaisella kermaviilillä.



Joulupuuro


Riisipuuro manteleineen on perinteinen jouluaattoaamun herkku. Maitoon tai kermaan keitettyä riisipuuroa syödään luumukiisselin kera tai sokerilla ja kanelilla kuorrutettuna. Jouluperinteiden mukaan isoon puurokattilaan pudotetaan puuron valmistuttua yksi kokonainen ja kuorittu manteli. Jokainen syöjä kauhaisee kattilasta puuroa omalle lautaselleen katsomatta kattilaan, sillä haluttua ja onnea tuottavaa mantelia ei saa etsiä puurokattilasta. Omalta puurolautaseltaan mantelin löytävälle seuraava vuosi on onnekas.
Perinteinen riisipuuro valmistetaan seuraavasti:
Kiehauta kattilassa 2,5 desiä vettä, lisää 2 desiä puuroriisiä ja anna kiehua kannen alla hiljalleen n. 10 minuuttia. Lisää 1 litra maitoa ja heti kun puuro kiehahtaa, vähennä lämpöä ja anna hautua hiljalleen noin 30-40 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta valmis puuro suolalla ja muista heittää sekaan joulumanteli.



Kinkun paisto-ohje



Sulata pakastettu kinkku huolella.
Laita huoneenlämpöinen kinkku uunipellille.
Kaada pellin pohjalle n. 1 cm vettä. Jos käytät paistopussia, niin vettä ei tarvita. Leikkaa paistopussin ylin kulma auki. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, mutta ei luuhun asti.

Paista n. 125 asteessa. Jos haluat kinkusta mehevän, ota se uunista 73–75 -asteisena. Jos pidät ylikypsästä kinkusta, anna lämpötilan nousta 78 asteeseen. Paistoaika on n. 70 min/kg.

Anna kinkun jäähtyä muutama tunti ennen kuorrutusta.
Kuori kamara ja halutessasi myös rasva pois. Sivele pinta sinapilla. Ripottele päälle korppujauhoja ja koristele kinkku neilikoilla. Ruskista kuorrutusta n. 15 min 225¬–250 asteessa.









Lähetä ohje


 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745893
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net