Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 

RuokaohjeetTämän sivun pääasiallinen sisältö koostuu muista kuin kalan valmistusohjeista. Yllä tämän hetkinen valikko, jollaiseksi me sen laadimme ja joka muuttuu kaiken aikaa.

Valmista ruokasi suomalaisista elintarvikkeista ja syö vuodenaikojen mukaan aina tuoretta. Niin mekin kalaruokaverkkoon kuuluvat henkilöt teemme.

Tällä sivulla muuta:
Makkaran valmistusMiksi homejuusto on homeessa?

Harva homejuustoa rakastava tulee ajatelleeksi, millaisen valmistusprosessin juusto käy läpi ennen kuin päätyy lautaselle. Prosessilla on kestoa kuusi viikkoa, ja suurin osa siitä tehdään käsin. Yksi juustomaailman tarkimmin varjelluista salaisuuksista ovat homejuustonvalmistuksessa käytettävät homeet.

Jos juusto on homeessa, onko se vähän niin kuin homejuustoa? Ei ole, tyrmää juustomestari Matti Virta, joka työskentelee Valion Äänekosken tehtaalla.

- Homeisessa juustossa homeet ovat villejä ja voivat aiheuttaa terveydelle vaarallisia toksiineja. Sinihomejuuston valmistuksessa käytettävä home puolestaan on puhdasviljelmä, joka kasvatetaan laboratorio-olosuhteissa, Virta kertoo.

- Meille homeet tulevat ulkomailta, yleensä Tanskasta, ja ne ovat hyvin salaisia. Nämä homeet ovat tutkittuja ja turvallisia syödä.

Homeen käyttäminen juustonvalmistuksessa toimii hieman eri tavalla riippuen siitä, tehdäänkö sinihome- vai valkohomejuustoa. Sinihomejuuston kohdalla homeet sekoitetaan maitoon, jolloin ne kasvavat juuston sisällä, kun taas valkohomeessa ne sumutetaan juuston pintaan.

- Juustossa kasvavan homeen tehtävänä on pilkkoa valkuaista ja rasvaa, jolloin juusto saa ominaisen makunsa ja rakenteensa.

Kuuden viikon käsityöprojekti

Sinihomejuuston valmistus on yhteensä kuuden viikon mittainen prosessi. Suuri osa työstä tehdään käsityönä eli juustolan työntekijät ovat käsitelleet juustoa yhteensä yhdeksän kertaa ennen kuin se suuntaa kohti kuluttajien lautasia. Valmistusprosessissa on useita erilaisia vaiheita, joista vain keitto, muottaus ja valutus ovat osittain automatisoituja.

- Juustonvalmistuksen lähtökohtana on maito, joka vakioidaan tietylle rasvapitoisuudelle ja pastöroidaan. Kattilamaitoon lisätään homeitiöt, hapate sekä juuston juoksete, joka saostaa maidon. Tämä vaihe kestää puolisen tuntia, Virta kertoo.

Kun juustomassa on hämmentynyt pari tuntia, se lasketaan muotteihin ja viedään valutushyllyihin, jossa tapahtuvat myös käännöt. Kahden vuorokauden kuluttua on vuorossa käsisuolaus, ja seuraavan vuorokauden kuluttua konesuolaus, joiden jälkeen juustot viedään kypsytyskellariin.

- Juustot ovat kypsytyskellarissa kolme viikkoa. Sen jälkeen ne pussitetaan ja viedään vielä kylmään kypsytyskellariin toiseksi kolmeksi viikoksi. Valmistusprosessissa tarvitaan useampi käsipari, esimerkiksi meillä on valmistuspuolella kuusitoista työntekijää ja pakkaamossa toiset kuusitoista.Suomessa auringon määrä on kesällä huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi missään muussa Keski-Euroopan maassa. Uskallamme sanoa, että suomalainen luonto tuottaa aromirikkaampaa ruokaa kuin minkään muun maan luonto.

Suomalainen ruoka työllistää

Lue lisää
Lue lisää
Tuoreimmat valmistusohjeet viikoittain! Tule mukaan!
https://hovinsalon.fi/yp/index.php?pageid=410&aid=444&bid=866


Valmista omat makkarasi. Tiedät mitä syöt.

Makkaran valmistuksessa on hyvä olla oma lihamylly, jolla saa suolen näppärästi täytettyä ja jauhettua itse lihan. Mylly ei kuitenkaan ole välttämätön, itse olen jauhattanut lihan kauppiaalla ja käyttänyt poretablettipurkista tehtyä kartiota suolen täyttöön.

Ensimmäinen tärkeä raaka-aine makkarassa on tietenkin luonnonsuoli. Tarjolla on lampaan ja porsaan suolta. Lampaansuoli on pienempää ja ohuempaa, sillä saa aikaiseksi nakkeja, mutta se hajoaa helpommin. Porsaansuolesta saa aikaa oikeita makkaroita ja on lammasta kestävämpää. Suoli on yleensä suolattua tai pakastettua, ennen käyttöä sitä on hyvä liottaa kylmässä vedessä n. 4 tuntia jotta se pehmenisi.

Makkaramassa valmistetaan itse jauhamalla liha kahteen kertaan tai sitten valmiista jauhelihasta. Massaan sekoitetaan kaikki ainekset, liha, mausteet, neste, tasaiseksi massaksi. Silavan käyttö on suositeltavaa, sillä saa makkaraan mehevyyttä. Itse en ole jauhanut silavaa vaan leikellyt sen pieniksi paloiksi jolloin siitä saa myös hieman rakennetta makkaraan. Nesteenä makkaraan voi käyttää esimerkiksi vettä, lihalientä, kermaa, viiniä tai kaljaa. Mausteilla voi myös saada makkaraan paljon vaihtelua, esim: chili (ylläri!), suola, pippuri, yrtit, soija, juusto, konjakki jne. Makkaramassaan voi myös lisätä kasvisraasteita, sieniä jne. Kun massa on sekoitettu, paista siitä koepala ja tarkista maku.

Suolen täyttäminen onnistuu makkarasuppilolla (näitä en ole löytänyt mistään),
pursotinpussilla (näissä on yleensä liian lyhyt kärki), tai isolla suppilolla. jonka läpi massa painetaan esim. puulusikan varrella. Täyttämishärvelissä on hyvä olla vartta ainakin 20cm. Suolenpätkä siis vedetään kondomityyliin varren päälle ja päähän tehdään solmu. Suoleen työnnetään valmista massaa, mielellään kahden ihmisen voimin niin että toinen käsittelee suolta ja toinen survoo massaa. Suoleen jätetään makkaroitten väleihin tyhjiä kohtia, kun suoli on täysi ja toinenkin pää solmussa, näiden tyhjien kohtien kohdalta sitten pyöräytellään suolta jolloin syntyy erillisiä makkaroita. Makkarasta voi tietenkin tehdä myös yhtenäisen. Suolta ei täytetä ihan tiukkaan, jottei se puhkeaisi kypsennysvaiheessa. Ryynimakkaraan on jätettävä 1/3 laajenemisvaraa. Suolen päät voi sitoa myös puuvillalangalla, tämä on hieman näppärempää kun väännellä itse suolesta solmua.

Pistele suoleen reikiä jokaisen makkaran kohdalle molemmin puolin ennen kypsennysta, jotta se ei halkeaisi.

Makkaran voi kypsentää monella tavalla:
-Keittämällä miedolla lämmöllä maustetussa vedessä (suola, pippuri, sipuli, laakerinlehtiä) n. 20min. Keittämisen jälkeen jäähdytä ja paista pannulla/nuotiolla.
-Uunissa 180-200C 35min. Uunipellille kannattaa laittaa nestettä, jottei makkara pala tai paahda se ritilän päällä.
-Paistaa pannulla miedolla lämmöllä tai uppopaistaa öljyssä.
Kypsentämisessä on vaarana että makkara kuivuu liikaa, tämän takia olen suosinut ensin keittämistä.

Makkara säilyy kypsänä muutaman päivän jääkaapissa. Jos teet isomman erän (suositeltavaa), ja haluat säilöä sitä kauemmin, makkara tulee keittää ja sitten pakastaa.

Suolena on mahdollista käyttää myös tuorekelmua (kasvismakkaroihin vegeille). Tällöin massa kääritään kelmuun rullaksi ja kypsennetään uunissa vesihauteessa 150C puoli tuntia. Kun makkara on jäähtynyt, poistetaan kelmu ja paistetaan pannulla. Suolettoman makkaran ympärille voi myös kääriä pekonisuikaleen ja kiinnittää sen hammastikulla ennen paistamista.


Helppoa ja hyvää

Porsaanlihamakkaroita ja puolukka-hapankaalisalaattia

Bratwurst-makkaraa kotikonstein

 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2746241
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net