Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Ranskalainen kalavati   • Avenfilekeitto   • Ahvenkasviskeitto   • Ahvenseläkettä ja shampanjavoikastiketta   • Ahvenpata   • Ahventa turkkilaisittain   • Keitetty ahven   • Kiinalaista kuhaa tai Aasialaista ahventa   • Paistettua ahvenfilettä ja parsaa   • Tomaatti-ahven-keitto   • Töölönlahden Ahvenpata àla Wiljam   • Yrttikalaa à la Veijo Vanamo   • Paistetut ahvenkakot   • Ahvenia venäläiseen tapaan   • Faaraon ahventa kookosmaidossa   • Ahven- ja katkarapukeitto   • Suolassa kypsennettyä hammasahventa   • Itämaista kalaa   • Meriahven taikinakuoressa   • Ahvenmuhennos   • Ahventa Valencian tapaan   • Paisto-ohje ahvenfileille   • Savustetut yrttiahvenet   • Kuha-ahven savukalasalaatti   • Raidallinen kalamureke   • Herkkuahven   • Kalagratiini ahvenesta, kuhasta tai siiasta   • Kalaseljanka ahvenesta   • Ahven-kaalinyytit   • Mustaherukka-ahvenet   • Parsa-ahven   • Tomaattiahvenet   • Hiillostetut ahvenet   • Ahventa ja parsaa mikrossa   • Paistettua ahventa   • Jussin tulinen kalakeitto   • Ahvenfileet vermuttikastikkessa   • Ahvenrullat ja tillivoi   • Ahvenfileitä milanolaisittain   • Lämminsavustetut yrttiahvenet   • Ahvenfileet Rennaise   • Dijon – kermassa haudutetut ahvenfileet   • Paavon ahvenrullat   • Ahven-sienirisotto   • Ahvenfileet sieni-kateenkorvatäytteellä   • Ahvenfileet tomaattirisoton kera   • Kirveliahvenet   • Ahvenfileet tomaattirisoton kera   • Kermaiset ahvenfileet   • Vokkiahvenet   • Nyljetty ahven fenkolipedillä   • Ahventa/kuhaa ja uusia perunoita   • Ahvenkeitto   • Höyrytetyt ahvenfileet   • Ahvenkeitto pilkkiahvenista   • Ahvenenmakuinen äyriäiskeitto   • Ahvenpihvit – sitruunapurjo   • Loimuahven   • Ahvenpihvit a`la Paakkinen 

Ahvenpihvit – sitruunapurjo


Sitruunapurjolla saa kivan, pirteän sitruunanomaisen maun pikkuahvenista valmistettuihin ahvenpihveihin. Sitruunapurjot ovat hieman kovia, mutta jauhamalla ne ahventen tapaan lihamyllyssä, saa ne pehmeiksi.
Perinteinen lihamylly on mainio apuväline pikkukalojen syömäkuntoon jalostamisessa. Lihamylly jossa on riittävän pieni reikälevy, on ainoa oikea väline kalojen jauhamiseen. Yleiskone jauhaa kalan liian hienoksi, mutta ei kuitenkaan välttämättä jauha kaikkia ruotoja ja nahkaa.
Nyt kevätauringon lämmittäessä se houkuttelee jäälle pilkkimään ja saaliiksi saattaa tulla kasa pieniä ahvenia ja särkiä. Kalan nahkan alla on ne maut, joten hyviä kalapihvejä haluavat kalastajat näkevät saaliin käsittelyssä sen vaivan, että suomustavat kaikki pikkukalat nylkemisen sijasta ja jauhavat kalat nahkoineen. Kalojen selkärangat ja niskat ovat paksuja, joten kalat kannattaa jauhaa kahteen kertaan. Muuten murekkeessa tai pihveissä saattaa niitä syötäessä tuntua liian karkeita ruodon palasia.


Ahvenpihvien valmistusohje:
(neljälle)

  • noin ½ kg suomustettuja ja perattuja pikkuahvenia (tai särkiä)
  • 2 dl kasvisrasvasekoitetta
  • 3 sitruunapurjoa
  • 1 iso sipuli
  • 2 rkl kauran leseitä
  • 1½ tl suolaa
  • sitruunapippuria, hivenen jauhettua valko- ja mustapippuria, reilusti tillihaketta ja ruohosipulia

    Kastike:
  • 3 dl voimakasta kalalientä (tai 3 dl vettä + kalaliemikuutio)
  • 2 dl kuivaa vermuttia
  • 2 dl pakasteherneitä
  • 3 rkl ranskankermaa
  • ripaus valko- ja mustapippuria
  • suurustamiseen maizenaa

Käytä sitruunapurjoista vain paksu alapää ja pieni pätkä vartta. Poista purjon päällimmäinen kerros ja paloittele purjo pieniksi paloiksi. Jauha purjo ja kalat lihamyllyllä kahteen kertaan. Kuullota hienoksi hakattu sipuli öljyssä. Sekoita kaikki ainekset keskenään, ja anna taikinan seisoa hetki.
Paista koepihvi ja lisää tarvittaessa taikinaan suolaa tai mausteita. Jos pihvit eivät pysy kunnolla koossa, lisää hivenen perunajauhoja. Jos taas pihvit ovat liian kiinteitä, lisää kasvisrasvasekoitetta. Juuri ja juuri koossa pysyvät pehmeät pihvit ovat parempia kuin liian kiinteät pihvit. Paista loput pihvit ja pidä ne lämpiminä tarjoilukulhossa hellan päällä.
Keitä herneitä kalaliemessä ja vermutissa muutama minuutti, ja soseuta ne tehosekoittajalla. Siivilöi seos takaisin kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää ranskankerma ja mausteet ja sekoita kunnolla. Saosta vaalealla maizenalla. Tarjoa pihvit kastikkeen ja keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.

Ohjeessa myötäilty Hannu Puttosen ohjetta vuodelta 2003




Lähetä ohje


 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2690116
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net