|
|
|
 | Ahventa turkkilaisittain
(Paras Kalaruokani ohjekilpailun satoa)
Kesän alkaessa olla parhaimmillaan ja onkijoiden odotellessa sitä suurinta kalaa joka kuitenkin aina pääsee karkuun, voi valmistaa sen toiseksi suurimman ahvenen seuraavanlaisen reseptin mukaan.
Huomautettakoon, että alkuperäisessä turkkilaisessa ohjeessa käytetään Ispendek Levrek- nimistä kalaa joka on Egean- ja Marmarismerestä saatava, nimenomaan nuori meriahven. Tämän saanti meidän rannoilta lienee epävarmaa, on siis tyydyttävä suomalaiseen ahveneen.
TARVITSET 1 – 2 HENGEN ANNOKSEEN
- 300 – 500 g kokoinen kokonainen ahven
- 7 kpl keskikokoista peruna
- 7 – 8 kirsikkatomaattia
- 4 rkl oliiviöljyä
- 3 rkl kuivaa valkoviiniä
- 10 mustaa oliivia
- runsas teelusikallinen hienoksi hakattua tuoretta timjamia
- teelusikallinen basilikaa
- 2 hienonnettua valkosipulin kynttä
VALMISTUS:
1 Perkaa ja suomusta kala, huuhtele ja kuivaa talouspaperilla.
2 Kuori perunat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Puolita tomaatit. Aseta
kala öljytylle uunipannulle, perunaviipaleet, tomaatinpuolikkaat ja oliivit kalan viereen.
3 Voitele kala lopulla öljyllä ja valkoviinillä.
4 Sekoita keskenään timjami, basilika ja valkosipuli. Sivele osa seoksesta kalan sisään ja ripottele loput koristeeksi kalan ja muiden ainesten päälle.
5 Kypsennä uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia.
6 Nosta annos tarjoiluvadille ja tarjoa heti.
Huomautettakoon myös, ettei alkuperäisessä turkkilaisessa reseptissäkään suolasta mainita mitään.
Kalan seuraksi sopii hyvin salaatti:
(kainalo-ohje)
PIRASA SALATASI – PURJOSALAATTI
(4 annosta)
- 2 tuoretta purjoa
- ½ dl etikkaa
- ½ dl oliiviöljyä
suolaa, mustia oliiveja, punaista paprikaa
Poista purjoista päällimmäiset lehdet ja vihreä latvaosa. Aseta hyvin ohuiksi viipaleiksi leikatut purjot valkoiselle vadille. Suolaa maun mukaan. Kaada päälle etikka sekä öljy ja sekoita varoen. Koristele muutamalla mustalla oliivilla ja hienonnetulla punaisella paprikalla.
Afivet olsun
Immo Peitsara, Helsinki, Töölö
Liity Kalaruokaverkkoon
|
|  |
|
|
|
|
2692753 |
|
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
|
|