Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
Kalakukko (EU-nimisuojattu teko-ohje)
Jotkut vannovat muikun nimeen oivana kukkokalana, toiset väittävät ahvenen antavan kalakukolle tuhdimman maun. On kuinka päin tahansa, tässä sen kalakukon teko-ohje, jolle myönnettiin 17.7.2002 EU:n APT (Aito Perinteinen Tuote) suojaus.

Taikinakuoreen tarvitaan:

  • 7 – 8 dl ruisjauhoja
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • ( 1,5 dl ohrajauhoja)
  • 4 tl suolaa
  • 4 – 5 dl vettä
  • 0,5 dl voisulaa

    Täytteeseen tarvitaan:
  • 750 g muikkuja tai pieniä, perattuja ahvenia (kalojen päät
    saavat jäädä)
  • 400 g siankylkisiivuja
  • voinokareita


Taikinakuoren valmistus:
Jauhot sekoitetaan keskenään, vettä lisätään varoen, ettei taikinasta tule löysä. Lisätään suola ja voisula. Tämän jälkeen taikinasta muotoillaan joko pyöreä tai soikion muotoinen levy. Sen halkaisija voi olla 20 – 30 cm ja paksuus keskeltä 1,5 cm ohentuen reunoihin päin. Taikinalevyn keskelle on perimätiedon mukaan ripoteltu ruisjauhoja (riisikin käy) ehkäisemään kaloista ja sianlihasta valuvan nesteen vuotaminen kuoren läpi.

Kukon kokoaminen:
Täytteeksi tulevat puhdistetut, kuivatut kalat asetellaan huolellisesti taikinalevyn keskelle tiiviiksi keoksi (pienet kalat, kuten ahven, muikku, särki ja kuore kokonaisina, iso kala fileinä). Kalakerrosten väliin ripotellaan suolaa ja asetellaan voinokareita. Kalakeko peitetään sianlihan kylksiivuilla (sianlihan kylkisiivuja voi asetella kalojen väliinkin), joiden päälle ripotellaan 1 tl suolaa.

Kalakukon ummistaminen:
Seuraava vaihe on kalakukon ummistaminen. Taikinalevyn reunat käännetään täytteen päälle sivuilta molem-min puolin. Sauma tiivistetään kostutetuin sormin. Tämän jälkeen kukko ummistetaan kääntämällä taikina-levyn päädyt keon päälle. Viimeisenä työvaiheena kukko silotellaan veistä ja vettä apuna käyttäen pyöreäksi tai soikioksi. Pieni nokare taikinaa kannattaa jättää varalle kukon mahdollisen vuotamisen paikkaukseen.

Paistaminen:
Paistaminen tapahtui ennen vanhaan leivinuunin jälkilämmössä, jossa se sai hautua koko yön. Kaupunki-oloissa kalakukko paistetaan ensin 250 - 300 C-asteisessa uunissa 15 – 20 minuuttia tarkkaillen, ettei kuori halkea (kukko laula). Paikataan taikinalla tarvittaessa. Tämän jälkeen kalakukko otetaan uunista pois ja uunin lämpötila lasketaan 150 C-asteeseen. Kalakukko voidellaan voisulalla (joku kertoo voitelevansa kukon läskin palalla) ja kääritään folioon (ei välttämätön). Näin alkaa kalakukon täytteen kypsyminen, joka kestää 4 – 4,5 tuntia. Hautumisen jälkeen kalakukko kääritään vielä villavaatteeseen tai sanomalehteen, jonka sisällä se jälkikypsyy 2 – 3 tuntia.

Liity Kalaruokaverkkoon



Lähetä ohje


 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2403883
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net