Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Madepaisti (Jaakko Kolmonen)   • Elsen mademuhennos   • Juustomadepaistos   • Katalonialainen made   • Kekkosen madekeitto   • Made savolaisittain   • Madekeitto (Jaakko Kolmonen)   • Madekääryleet   • Mademuhennos   • Paistettu made valkoviinissä   • Mademuhennos II   • Maderuukut   • Mateenpäitä Sailon tapaan   • Madegratiini äyriäisten kera   • Kermamade I   • Made a`la bourguignonne   • Paistettua madetta parsan kera   • Matiaksen madekeitto   • Kermamade   • Bulevardin madekeitto   • Maderuusukkeet   • Paistettu made ja kapris-kananmunakastike   • Paistettua madetta Florentine   • Savustettua mateen maksaa, metsäsienirullaa ja maitokastiketta   • Madesoppaa ulkomaalaisittain   • Kainuulainen madekeitto (UKK)   • Maderuukku   • Martin madetta   • Paulin paistettu made   • Savustettu made   • Madekeitto (H.S. kuukausiliite)   • Mateita ja blinejä   • Madetta punaviinikastikkeessa   • Kalaseljanka mateesta ja kuhasta   • Madepyörykät   • Kekkosen madeliemi   • Muhennettua madetta   • Mademuhennos (Mysi Lahtinen) 

Mademuhennos (Mysi Lahtinen)



(neljälle)

  • n. 2 kg made
  • n. 2 l kylmää vettä
  • 1 sipuli
  • 1 laakerinlehti
  • 10 maustepippurimarjaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 dl valkoviiniä
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl kermaa
    pari ripausta raastettua muskottia

Kun perkaat kalan, säästä maksa ja ole sapen kanssa varovainen. Pane puhdistettu, nylkemätön made kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä niin paljon, että made peittyy. Keittele kalaa avoimessa kattilassa hiljalleen viitisen minuuttia, ja kuori pinnalle noussut vaahto tarkkaan pois. Mitä huolellisempi olet, sitä maukkaamman muhennoksen saat.
Lisää liemeen sitten sipulisilppu, laakerinlehti, pippurinmarjat ja suola. Keitä viisi minuuttia. Pane maksa nyt kattilaan ja lisää viini. Jos et halua käyttää viiniä, muutama tippa sitruunamehua käy sen sijaan.
Kypsennä maksaa kymmenen minuuttia.
Nosta kala kahden reikäkauhan avulla liemestä laakealle vadille. Ota myös maksa talteen.
Irrota kalasta lihat, viipaloi maksa kauniisti ja pane ne voideltuun uunivuokaan. Peitä vuoka, jotta kala pysyy lämpimänä.
Kaada kalan pää ja ruodot takaisin kattilaan. Keitä lientä avoimessa kattilassa reippaasti niin kauan. että puolet liemestä on haihtunut. Maista, ja jos liemi on mielestäsi laihaa, jatka keittämistä kunnes maku tuntuu tuhdimmalta. Siivilöi liemi kulhoon.
Pese keittokattila. Sulata siinä voi ja sekoita vispilällä joukkoon vehnäjauhot. Lisää kerma ja muskottiripaukset ja vispaa ahkerasti minuutin ajan. Lisää siivilöityä lientä annoksittain ja anna kastikkeen kiehahtaa välillä.
Kaada sopivan paksuinen kastike kalapalojen päälle vuokaan, ja pane vuoka 200-asteiseksi lämmitettyyn uuniin viideksitoista minuutiksi tai niin kauaksi aikaa, että pinta saa kauniin värin.
Tarjoa muhennos keitettyjen perunoiden kanssa.

Alkuperä: Mysi Lahtinen, Juhlat



Lähetä ohje


 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2406540
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net