Nahkiainen - yleistä. Yllä ohjevalikko. Järvinahkiainen ja pikkunahkiainen
Nahkiainen ei ole kala. Ne kuuluvat selkärankaisten leuattomien yläluokkaan ja siellä ympyräsuisiin. Kaloja nahkiaiset kuitenkin muistuttavat niin paljon, että nahkiainen on valittu Satakunnan maakuntakalaksikin. Keski-Suomessa elävät sekä pikkunahkiainen, että järvinahkiainen. Pikkunahkiainen on levinnyt ympäri maakuntaa. Se elää pikku puroissa ja voi kasvaa 15-senttiseksi.
Järvinahkiainen on Itämeressä asuvan nahkiaisen järvimuoto. Se on sopeutunut elämään koko ikänsä makeassa vedessä. Kasvaa jopa 25-senttiseksi. Ravintonsa nahkiaiset hankkivat imeytymällä kalan kylkeen ja imemällä verta ja ruumiinnesteitä. Järvinahkiaisia on ainakin Päijänteessä, Leppävedessä ja Konnevedessä.
Nahkiaisen perkaaminen
Parhaiten säilyvän ja maukkaimman nahkiaisen saat, kun pistät kapealla veitsellä jokaisesta kalasta veren valumaan kidusontelon sydänsuonista.
Pane pistetyt nahkiaiset ja karkeata suolaa pyöreäpohjaiseen astiaan.
Sekoita nahkiaisia suolan kanssa 10 – 15 minuuttia. Teurastamottomia nahkiaisia pitää vaivata tunnin verran. Soppaa varten nahkiaisten pää katkaistaan ja pään mukana vedetään sisälmykset pois.
Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset näille sivuille.
Pariloitua lohta ja sitrus-piparjuurikastiketta
Ainekset
600 g lohi-, kirjolohi- tai taimenfileetä
2 kpl sitruunan mehu
1 appelsiinin mehu
0...