|
|
|
 | Hiilisilakat
(kuudelle)
- 1 kg samankokoisia silakoita
- 3 dl vettä
- 2 rkl karkeaa suolaa
Kiehauta vesi laakeassa kattilassa ja liuota siihen karkea suola. Vie kattila lähelle hiillostuspaikkaa odottelemaan tulevaa käyttöä.
Perkaa silakoista pois pää ja sisälmykset. Pyyhi kalat puhtaiksi. Hiillostettavia silakoita ei pidä huuhdella, sillä vetiset silakat hiillostuvat laiskasti.
Lado halstariin silakoita vieri viereen. Kypsennä ensin kumpaakin puolta minuutin verran melko lähellä hiillosta, jossa ei enää saa olla liekkejä. Siirrä sitten halsteri kauemmas hiilloksesta ja hiillosta silakoita vielä viitisen minuuttia halsterin kummaltakin puolelta. Jos silakat ovat kookkaita, aikaa kuluu hieman enemmän.
Kumoa kuumat hiilisilakat suolaveteen ja nostele saman tien pois. Kuuma kala imaisee suolaisuuden itseensä vikkelästi. Silakoita ei siis tarvitse liottaa suolavedessä. Hiilisilakat ovat nyt valmiita syötäviksi.
Hiilisilakat voi nauttia sellaisenaan suoraan halstarista sormin syöden. Mainio herkku on myös rukiiselle leivälle perattu komea silakkakeko, jonka voi maustaa tuoreella tillillä ja uuden sipulin renkailla. Ripaus mustapippuria ja muutama tippa sitruunamehua sopivat myös mausteeksi. Joku saattaa haluta kuuman silakkakeon päälle voinokareen. Sekin on hyvää.
Kun hiillostaja on syönyt itsensä onnellisen kylläiseksi, voi loput silakat panna marinadiin makoilemaan ja odottamaan huomista lounasta.
Alkuperä: Mysi Lahtinen, Juhlat
|  |
|
|
|
|
2692710 |
|
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
|
|