Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Suutarinlohi (silakkafileestä)   • Juustoinen silakkavuoka   • Silakkarullat   • Paistetut silakkapihvit   • Onkipojan kalakeitto   • Keittiömestarin reilu silakkasoppa   • Kotoinen silakkalaatikko   • Oopperakellarin silakat   • Ranskankermasilakat   • Rapusilakat   • Saksalaiset suutarinlohet   • Savusilakkaleivät   • Savusilakkasalaatti   • Savusilakkatorttu   • Sherrysilakat   • Silakkaa kolmella tavalla   • Silakka-pekonipatee   • Silakkapestoa   • Silakkasuupalat   • Sinappisilakat   • Rantasilakka Raumalta   • Silakkapata   • Keittiömestarin silakkasoppa   • Etikkasilakkarullat   • Mummolan etikkasilakat   • Marinoidut silakat   • Silakkatartar   • Savusilakkapiirakka   • Isoäidin silakkalaatikko   • Kookos-uunisilakkarullat   • Sinappiset kermaviilisilakat   • Savusilakkatäyte   • Silakkahyytelö   • Juustotahna-silakkapihvit   • Silakkapihvejä, kantarelliperunaa ja sitruunapunajuurta   • Juhlava silakkavuoka   • Silakka a`la fontaljuusto   • Harrin hiillostetut silakat   • Arvon silakkapihvit   • Jouluiset silakkapihvit   • Olutsilakat   • Jungmannin silakkapullat   • Rapeat silakat   • Silakkarullat Paavon tapaan   • Hienot silakkapihvit   • Pariloidut silakat   • Silakkapiirakka   • Valkosipulisilakat   • Yrttisilakat   • Eeron silakkapihvit   • Silakkatartar   • Willyn hiillostetut silakat   • Silakkapotut   • Silakkafileitä miedon viherpippurivoin kanssa   • Rapusilakat II   • Seurasaaren silakkapihvit   • Suutarilohi Seppo Kanervan tapaan   • Paistetut silakat oliivien kera   • Silakkapihvit (3 eri täytettä)   • Itämeren ihmekala (silakkakeitto kouluille)   • Friteerattua silakkaa   • Willyn silakkalaatikko   • Taavetin silakkarullat   • Paperissa paistettua silakkaa   • Tähdellistä silakkalaatikkoa   • Savusilakkamousse   • Silakkaa viininlehdillä   • Fish & chips   • Aurajuustosilakat   • Anjovis-silakkavuoka   • Tervamestarin silakat   • Savusilakkasalaatti   • Piparjuurisilakat   • Roseepippurisilakat   • Silakkatapakset   • Valkosipuligrillatut silakkafileet   • Silakkasushi   • Juustoinen silakkavuoka   • Savusilakkaletut   • Paistetut silakat (Mannerheim)   • Kermaiset tomaattisilakkarullat   • Silakkahyytelö   • Hiilisilakat   • Hunajasilakat   • Silakat marokkolaisittain   • Makusilakat   • Suutarinlohi (silakkafileestä) 

Rapusilakat



Otetaan tarpeellinen määrä hyvää tuoretta silakkafilettä (perkeitä ja
hukkapaloja tosin jää, myönnettäköön) kilo, syöjien määrästä, nälästä ja vuoan koosta riippuen. Lisäksi tarvitaan reilu puolenkymmentä hyvänkokoista punaista tomaattia, runsaasti tillinkukintoja (kruunutilliä), suolaa sekä köntti voita vuoan voiteluun. Sitten toimitaan näin:
Tomaatteja höyrytellään himpun verran jotta kuoret irtoavat mukavasti, heitetään hedelmät vaikkapa monitoimikoneeseen tai muuhun tehosekoittimeen jossa ne kätevästi murskautuvat. Voideltuun vuokaan pohjalle reilu kerros tomaattimurskaa ja sen päälle runsaasti (liikaa on vaikea laittaa) hakattuja tillinkukintoja. Näiden päälle asetellaan fileet, jotka on rullattu ”väärinpäin” eli nahkapuoli sisäänpäin. Rullat siisteihin rivistöihin kerros täyteen. Suolaa perään, maun mukaan. Sitten sama uudestaan, tomaattimurskaa, tillinkukintoja, väärinpäin rullattuja fileitä ja suolaa. Harjoitus toistetaan kunne vuoka on täynnä, päälle voi vielä kaataa lopun tomaattimurskan. Ja tämä helahoito parisataa asteiseen uuniin muhimaan, kolme varttia, tunnissakaan eivät ole pilaantuneet. Voi olla että matalampi lämpötilakin riittäisi, ja asiantuntija käyttäisi lyhempää paistoaikaa, mene ja tiedä…. Otetaan uunista ja voi mahoton, että on hyvää. Sopivat lämpimänä moninaisten kalan kanssa harrastettujen lisukkeiden kanssa, ja kun ovat olleet yön jääkaapissa, voi rullia poimia vuoasta ja asetella niitä esimerkiksi hyvällä meijerivoilla silatun ruisleipäpalan päälle jne.

Tämän ohjeen olen varta vasten kysynyt Mikkelin tuomiokunnan muutama vuosi sitten eläkkeelle jääneen kihlakunnantuomarin, Seppo Paakkasen Marjatta-rouvalta, joka vieraanvaraisena karjalaisemäntänä oli meitä auskultantteja varten valmistanut notkuvan pöydän mm. tällä suussa sulavalla herkulla varustettuna, kun kävimme joskus 1987 – 1988 hämyisinä talvi-iltoina siinä Pirttiniemenkadulla Lyseon nurkilla Pakkasten kotona Terijoelta tuodussa hirsihuvilassa ”kihlakunnantuomarin saunailtoja” viettämässä.
Mausteita voi lisäillä kukin makunsa mukaan sekoittelemalla tomaattimurskaan
ripauksen pippuria tai valkosipulia, jne. mutta peruskokoonpano on niin
tyrmäävä, että heti ensimmäisen kerran maistettuani oli pakko kysyä, että mitä
ihmettä tämä on?
Toimistolla, rankahkon päivän kallistuessa iltaan 16.1.1997 TL.





Lähetä ohje


 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2692750
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net